KITA 1/2024 | Page 44

KUVA : SIMOA MERILÄ
Asuinkerrostalo Kalliossa vuosimallia 1929 , jossa jälkiasennushissi vuosimallia 2023 .
mukaan kaupungissa on kuitenkin vielä noin 8 500 hissitöntä porrashuonetta .”
” Juuri valmistumassa olevan kaupunginkanslian laatiman selvityksen mukaan 21 285 yli 65-vuotiasta helsinkiläistä asuu sellaisissa asuinkerrostaloissa , joista puuttuu hissi ”, Merilä täsmentää tämän hetken hissitilannetta .
Nykyisten määräysten mukaan vähintään kolmikerroksisiin uudisrakennuksiin on asennettava hissi jo asuinkerrostaloa rakennettaessa .
” Koko Suomessa on silti vielä noin 41 000 hissitöntä kerrostaloa , joten työmaita vielä riittää ”, Merilä tähdentää .
Hyvät suunnittelijat töihin Jälkiasennushissin suunnittelu vanhaan , olemassa olevaan asuinkerrostaloon vaatii kokenutta ja erityisesti jälkiasennushissien suunniteluun erikoistunutta rakennussuunnittelijaa . Hänen on osattava kartoittaa eri vaihtoehdot jälkiasennushissin rakentamiseksi ja valita niistä paras ratkaisu niin talo yhtiölle kuin sen asukkaille .
” Jälkiasennushissin rakentaminen vaatii aina rakennusluvan . Kun suunnitelmat laaditaan huolellisesti , jälkiasennushissiratkaisu on useimmiten rakennusvalvonnan puolesta hyväksyttävä eikä se välttämättä ole edes ristiriidassa rakennuksen iän tai tyylin kanssa .”
Useimmiten jälkiasennushissi on mahdollista rakentaa asuinkerrostalojen porrashuoneiden yhteyteen , mutta suunnitteluvaiheessa voidaan joissakin tilanteissa joutua varsin tiukkoihin neuvotteluihin rakennusvalvonnan kanssa .
” Näissä tilanteissa taloyhtiön ja asukkaiden on syytä varautua pitkään prosessiin . Varsinkin suunnittelutilanteissa , joissa rakennuksen porrashuone on arkkitehtonisesti tai rakennushistoriallisesti arvokas , rakennussuunnittelijalta vaaditaan erityistä suunnitteluosaamista ja -kokemusta. Silloin jälkiasennushissien suunnitteluun erikoistunut rakennussuunnittelija on aina varmempi tae myönteisen rakennusluvan saamiseksi jälkiasennushissille ”, Merilä toteaa .
Vuosien mittaan jälkiasennushissirakentamista koskevat säädökset ovat täsmentyneet ja osin tiukentuneet , mutta useimmiten eri suunnitelutilanteisiin ja -tarpeisiin on mahdollista löytää hyviä ja toimivia ratkaisuja .
” Hyvä rakennussuunnittelija osaa nämäkin säädökset , jolloin suunnitteluvaihe etenee ja yhteistyö rakennusvalvonnan kanssa on helpompaa .”
Hissin mitat lähtötilanteen mukaan Nykyään uudisrakentamisen yhteydessä asuinkerrostaloihin asennetaan hissejä , joiden hissikorin mitat ovat vähintään 1 100 mm ( leveys ) x 1 400 mm ( pituus ). Tämänkokoinen hissikori pystyy kuljettamaan kerrallaan enintään kahdeksan henkilöä , kun nimelliskuorma on enintään 630 kg .
” Esteettömyysasetuksen mukaisesti jälkiasennushissin korin mitoitus voi olla pienempikin kuin uudisrakennuksessa vaadit-
44 kita 1 / 2024