KITA 1/2023 | Page 34

KOLUMNI

Pipsa Hiltunen viestintäpäällikkö LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

PIHISTÄ VAI PANOSTA ? – TASAPAINO REMONTOINNIN JA SÄÄSTÖTOIMIEN VÄLILLÄ PITÄÄ TALOYHTIÖN LEVEÄMMÄLLÄ POLULLA

Päivittäiset uutiset maailmanpoliittisesta epävarmuudesta , vaihtelevista suhdannearvioista ja taantumasta lamaannuttavat kenen tahansa . Niin on kuulemma käynyt monen taloyhtiönkin ylläpitotoimille ja korjaushankkeille . Se on kuitenkin varsin riskialtis polku , joka voi pahimmillaan johtaa taloudelliseen ja henkiseen ahdinkoon .
KIIHTYVÄLLÄ TAHDILLA saamme lukea energian kallistumisen myötä huimasti nousseiden asumiskustannusten aiheuttamista messevistä lisälaskuista . Fiksusti toimiva taloyhtiö on vuosien mittaan kerännyt puskurirahaston yllättäviä menoja varten , mutta moni paikkaa talouttaan vastikkeiden korotuksilla tai ylimääräisillä vastike-erillä .
Asumisen kallistuminen nostaakin helposti mieliimme kysymyksen huolto- ja korjaustoimien välttämättömyydestä . Ei kai sitä nyt vielä tarvitse korjata ? Hyvinhän ne putket enimmäkseen vetävät . Ei se viemäri nyt niin kovasti haise … Nyt meidän on kuitenkin syytä pitää päät kylmänä ja tukeutua pitkäjänteisesti taloyhtiöidemme pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmiin . Otsikoissa on nähty liiankin tiuhaan juttuja taloyhtiöiden rahahuolista ; kustannusten nousu ja kasvava korjausvelka ovat vieneet niitä jopa konkurssiin . Se pakostakin mietityttää osakasta . Konkurssi on äärimmäinen ratkaisu , joka aiheuttaa suurta murhetta henkilökohtaisen kiinteistöomaisuuden sulaessa . Nyt jos koskaan , on tärkeää , että pidämme kiinteistöistämme huolta .
Niinpä tasapainottelu korjaustoimien ja kustannusrasitteen välillä tulee nyt entistä tärkeämmäksi : remonttihankkeiden tarkoitus ei ole asettaa osakkaita ahdinkoon , vaan lisätä asumismukavuuttamme ja omaisuutemme arvoa . Voimme tavoitella
kustannussäästöä remonttien oikealla ajoituksella tai yhdistämisillä , tai kartoittamalla ryhmähankkeen ja täydennysrakentamisen mahdollisuutta . Myös erilaisten energiatukien mahdollisuus on syytä tarkistaa ; pitkällä tähtäimellä investointi esimerkiksi energiatehokkaampaan lämmitystapaan tuottaa iloa lompakkoomme sekä kiinteistöomistuksemme myyntiarvoon .
Taloyhtiö joutuu neuvottelemaan remonttirahoituksestaan kiristyvillä ja kilpailuntäyteisillä markkinoilla . Jos huoltoa ja remontointia on vuosikaudet laiminlyöty , rahahanat pysyvät tiukasti kiinni . Sen seurauksena kiinteistön rapautuminen jatkuu ja kurimuksen polulta pois ponnistaminen vaikeutuu huomattavasti . Sen sijaan suunnitelmallisella ylläpidolla ja korjaustoimilla taloyhtiömme on paremmassa asemassa lainoista keskusteltaessa . Itsestään selvää se ei ole , mutta on realistisempi mahdollisuus saada hankerahoitus järkevillä ehdoilla . Tässä tilanteessa taloyhtiön hallituksen rooli ja osaaminen sekä isännöitsijän ammattimaisuus korostuvat : myös ulkopuolisesta konsultista on usein apua hanke- ja rahoitussuunnitelmien teossa .
Summa summarum , ei pihistetä eikä tuhlata vaan panostetaan järkevästi . Huolehditaan kiinteistöomaisuudestamme suunnitelmallisesti ja kustannustehokkaasti . Silloin taloyhtiömme polku pysyy leveämpänä . n
34 kita 1 / 2023