KUVA : RAKENNUSKONSULTOINTI TREUTHARDT OY
NYKYISIN ON yleistymään päin , että ikkunaremontteja toteutetaan samassa yhteydessä kuin kiinteistön muita julkisivu- tai peruskorjauksia .
” Ikkunaremontti on usein oleellinen osa kiinteistön julkisivuremonttia ”, kertoo toimitusjohtaja Markus Treuthardt Rakennuskonsultointi Treuthardt Oy : stä .
Kenties seinien rappauksia joudutaan mahdollisesti kunnostamaan tai uusimaan , jolloin on luontevaa myös huomioida ikkunat , joko kunnostamalla tai uusimalla . Toki ikkunat voidaan korjata tai vaihtaa myös erillisenä remonttina .
” Jos taloyhtiö harkitsee ikkunoiden uusimista , rakennusvalvontavirasto tyypillisesti vaatii ensiksi ikkunoiden kunnon selvittämistä kuntotutkimuksen avulla ”, Treuthardt mainitsee .
Ensin on joka tapauksessa selvitettävä , voidaanko olemassa olevia ikkunoita korjata . Aina se ei ole kannattavaa eikä mahdollista , ainakaan jos ikkunoiden kunnossapitoa on jatkuvasti laiminlyöty , eivätkä ikkunat ole enää alkuperäisiä .
Rakenteet lujemmiksi Ikkunoissa puun laatu voi ratkaista sen , kannattaako ikkunoita korjata . Joissakin 1960 – 1980-lukujen taloissa on ns . bulkkiikkunoita , joiden materiaalina on käytetty huonolaatuisempaa , pehmeämpää puuta .
Mikäli kiinteistö on suojelukohde – vaikkapa yli satavuotias jugend-rakennus – ikkunoiden kunnostusvaihtoehto tai uusiminen kokonaan tulee arvioida erityisen tarkasti .
Nykyrakentamisessa silloin kuin uusitaan ikkunoita puurakenteisina , pyritään käyttämään valikoitua puuta . Isossa osassa nykyikkunoista käytetään myös kestävämpiä , ankaraakin säätä kestäviä materiaaleja , kuten ikkunoiden ulkopuitteiden osalta alumiinia .
Toisaalta uudet ja teknisiltä ominaisuuksiltaan paremmat ikkunat voidaan saada entisen näköisiksi , vaikka esimerkiksi joitakin puuosia olisi korvattu kestävämmillä metalliosilla .
” Nykyikkunat ovat suhteellisen tiiviitä entisiin malleihin verrattuna , joten niillä on mahdollista parantaa sekä asumismukavuutta että energiataloutta ”, muistuttaa Treuthardt .
Liitoskohdat kuntoon Kun ikkunoita uusitaan , kaikkia ulkoikkunoita ei aina tarvitse tehdä avattaviksi . Asiaan voi vaikuttaa muun muassa ikkunalasin koko .
” Jos ikkuna on todella isokokoinen , sen tekeminen avattavaksi voi olla hankalaa . Ikkunalasin paino saattaisi olla liian suuri ”, Treuthardt pohtii .
” Usein myös liikekiinteistöjen ikkunat ovat ei-avattavia . Ulkoäänien eristäminen voi olla yksi peruste .”
Joskus myös uusien rakennusten ilmanvaihtojärjestelmät on mitoitettu sen mukaan , että ikkunat eivät ole avattavia .
Treuthardt muistuttaa , että ikkunoita asennettaessa on syytä kiinnittää huomiota karmin ja seinän välisiin liitoskohtiin .
” Liitokset on saatava tiiviiksi ja lämpöarvoltaan hyviksi . Kun puitekiinnitykset suunnitellaan ja toteutetaan oikein , saa-
20 kita 1 / 2023