ILMOITUS
LASIVILLAN KUNNIANPALAUTUS
ILMANVAIHTO-OSAAJA ETS NORD VALITSI NTF-ÄÄNENVAIMENTIMENSA MATERIAALIKSI ISOVERIN LASIVILLAN – JA TULOKSET PUHUVAT PUOLESTAAN
TEKSTI : SAMI J . ANTEROINEN
Me kaikki elämme erilaisten äänien , melun ja häiriöiden ympäröiminä – jopa aina siinä määrin , että ihmiset kärsivät melusaasteesta . Samalla rakennushankkeiden ääniolosuhteiden vaatimustaso nousee jatkuvasti .
ILMANVAIHTOKONEIDEN JA -laitteiden tuottamien äänten hallinta ei aina ole helppoa , ja tuotteilta vaaditaan kovan luokan äänenvaimennuskykyä . Tuotehallintapäällikkö Kadi Alber ETS NORDista toteaa , että ilmanvaihtojärjestelmissä on useita melua tuottavia ja vaimentavia komponentteja – ja esimerkiksi puhallinäänet , virtausäänet ja ylikuulumisäänet ovat sangen yleisiä .
” Me käytämme äänenvaimentimia vähentämään ilmakanavan läpi kulkevaa melua . Äänenvaimentimien ääneneristyskyky riippuu mm . eristysmateriaaliin paksuudesta , ilmaraoista ja äänenvaimentimen pituudesta ”, kertoo Alber .
Vaimennusmateriaalit vertailussa Äänenvaimennuskykyyn vaikuttaa myös käytetyn vaimennusmateriaalin tyyppi , joka on tavallisesti joko mineraalivilla tai polyesteri . Mineraalivilla on näistä se parempi vaihtoehto – etenkin kun puhutaan puhtaasti äänenvaimennuksesta .
” Mineraalivillan tehokkain melunvaimennus sijoittuu asteikolle 250 – 4000 Hz , kun polyesterillä se on vain 63 – 125 Hz . Mineraalivillan korkeampi ilmapitoisuus antaa sille paremmat äänenvaimennusarvot kuin mihin muut materiaalit pääsevät .”
Tämän lisäksi esimerkiksi ETS NORDin NTF-äänenvaimentimessa käytetylle , päällystetylle ISOVER Cleantec Slab lasi villalevylle on myönnetty paloluokka A2 , s1-d0 , kun taas polyesterin paloluokka on parhaimmillaankin B .
Luulo ei ole tiedon väärtti Tästä huolimatta ilmanvaihdon ääneneristeinä usein käytetään polyesteria . Erikoisen tilanteen takana on huoli sisäilmasta – ja virheellinen luulo mineraalivillasta haitallisten kuitujen levit-
14 kita 1 / 2023