KITA 1/2022 | Page 50

NÄKÖKULMA

Juri Laurila Toimitusjohtaja Smart Village Builders Oy

ENERGIAN HINTAKEHITYS HAASTAA MUUTOKSEEN

USEIMMILLE ON tullut tutuksi uutiset energian hinnan noususta ja sen vaikutuksesta asumisen hintaan . Monikaan ei ole myöskään välttynyt uutisilta asumisen hiilijalanjäljestä ja sen osuudesta Suomen ilmastopäästöistä . Rakentamisen ja asumisen sektorilla puhutaan näistä asioista jatkuvasti ja pohditaan , miten rakennuksista saadaan energiataloudellisesti kestävämpiä ja rakentamisen hiilijalanjälkeä pienennettyä . Hyviä asioita tapahtuu , mutta ne perustuvat usein vuosikymmenet vanhoihin kaavoihin .
Muutoksen tekeminen vaatii aina vanhan hylkäämistä , joka johtaa helposti muutosvastarintaan . ” Miksi muuttaa toimivaa ” -ajatus voi pahimmillaan estää näkemästä muutoksen mahdollisuudet . Vastareaktio syntyy myös silloin , kun uusi toimintamalli uhkaa vanhaa . Makuunissa ei nähty suoratoistopalvelua uhkana ja konkurssi tuli . Yhtiössä luotettiin siihen , että elokuvien vuokraus tulee säilymään kivijalkaliikkeissä . Ei tullut . Wolt on muuttanut ravintolatoimintaa . Über , AirBNB , Amazon , ResQ … Maailma muuttuu , halusimme sitä tai emme .
Rakennus- ja rahoitussektoreilla törmää usein siihen , että totutusta poikkeava kuvitellaan mahdottomaksi . Ilmassa on Makuunin kanssa vastaavaa ajatusmaailmaa . Tuttu koetaan turvalliseksi , mutta itse asiassa tuttuun takertuminen voi koitua kohtaloksi . Moni maaseutukunta on henkitoreissaan juuri tästä syystä . Ne ovat kuin katiskassa ympyrää uiva kala , mutta eivät halua muuttaa tuttuja ja ” turvallisia ” toimintamalleja .
Energiayhteisöt kestävyyden edistäjänä Erityisesti energiaomavaraisten pientaloalueiden rakentamisessa olisi kehitettävää paljon , jos halutaan aidosti tehdä kestävämpää asumista . Mahdollisuudet tähän ovat olemassa , kun ne vaan otetaan käyttöön . Kerrostalojen energiayhteisöt ovat jo mahdollisia uuden lain myötä , mutta pientaloalueilla se on haastavampaa . Ei kuitenkaan mahdotonta , jos kunnat mahdollistavat sen ja rakentajat uskaltavat ajatella uudella tavalla .
Pientalojen lämmittämisessä piilee merkittävä asumisen kustannusta pienentävä mahdollisuus . Jo nyt aurinkopaneelit ja -keräimet ovat tuttu näky rakennusten katoilla . Haasteena on kausivaihtelut . Silloin kun energiaa tarvitaan , aurinko ei paista . Kesän siirtäminen talveen on haastavaa , mutta kausivarastoinnin avulla mahdollista . Kausivarastoinnin hyödyntäminen yksittäisen pientalon osalta ei ole taloudellisesti kannattavaa . Kehitystyömme on opettanut , että energiayhteisöjen avulla voidaan energian kausivarastointia hyödyntää erittäin kustannustehokkaasti koko alueen talojen lämmityksessä . Ratkaisujemme avulla energian hinnan nousu tarkoittaa käytännössä suurempaa säästöä asumisen kustannuksissa .
Ilmastonmuutos on uhka ja mahdollisuus . Jo nyt on ennustettavissa se , että tulevaisuudessa näemme yhä enemmän uudenlaisia , hiilineutraaleja asuinalueita . Niiden yleistyminen vaatii asennemuutosta kaikilta rakennushankkeen osallisilta , mutta onneksi euro toimii muutoksen konsulttina . n
# ilmastonmuutos # energia # energiayhteisö # muutos # talous
Green Building Council Finlandin blogeja kirjoittaa joukko kestävästi rakennetun ympäristön asiantuntijoita . Lue lisää osoitteesta figbc . fi .
50 kita 1 / 2022