KITA 1+2/2017 | Page 34

ENERGIA- TEHOKKAAT IKKUNAT MONI- PUOLISTUVAT

TEKSTI: MERJA KIHL JA ARI MONONEN KUVAT: SKAALA OY
Energiansäästö on tärkeä näkökohta korjausrakentamisessa. Uudet ikkunat pitävät lämpöä selvästi paremmin kuin muutaman vuosikymmenen ikäiset. Ikkunoiden vaihtajille on tarjolla hyvinkin tiiviitä ikkunamalleja. Matalaenergiatalojen ikkunoiksi on kehitetty monenlaisia uusia vaihtoehtoja.
” NYKYAJAN IKKUNOISSA lämmönläpäisyä osoittavat U-arvot ovat paljon paremmalla tasolla kuin mihin päästiin entisajan ikkunamalleilla”, kertoo Skaala Oy: n yksikön päällikkö Antti Hautapakka Julkisivuyhdistys ry: stä.
” Vielä kymmenisen vuotta sitten ikkunoiden parhaat U-arvot olivat suunnilleen 1,2 – 1,4 W / m 2 K( wattia neliömetrille lämpöastetta kohti). Sittemmin ikkunoiden lämmönpitävyys on parantunut, ja U-arvo 1,0 on tullut jo rakentamismääräyksiinkin”, Hautapakka toteaa.
” Nyt uusilla ikkunoilla päästään sitäkin parempiin tuloksiin. U-arvot 0,6 – 0,8 yleistyvät, ja teknisesti jopa lähes 0,3 on mahdollinen – mutta ei vielä kaupallisesti.”
Hautapakan mukaan kustannustehokkain tapa parantaa energiatehokkuutta on ikkunoiden vaihtaminen.
” Nyt kun saneerataan paljon 1980-luvulla rakennettuja taloja, niin joihinkin niistä vaihdetaan ikkunoita jo toista kertaa”, Hautapakka mainitsee.
Lämpöä karkaa harakoille Energiatehokkuutta pohdittaessa olisi Hautapakan mukaan katsottava, kuinka paljon energiaa kiinteistöstä karkaa vanhanmallisia ikkunoita käytettäessä.
” Varsinkin 1960 – 1980-lukujen ikkunamalleissa lämpöhäviöt ovat merkittäviä. Niihin on vaikea vaikuttaa pelkästään ikkunoita korjaamalla, vaan tarvitaan kokonaan uudet ikkunat.”
” Jos nyt vaihdetaan esimerkiksi 30 – 50 vuoden ikäisiä ikkunoita uusiin malleihin, niin uudet kestävät käytössä vähintään yhtä pitkään”, arvioi Hautapakka.
Elinkaarta pidentää osaltaan se, että alumiinirakenteiset ulkopuitteet kestävät säätä paljon paremmin kuin vanhat puurakenteiset.
Kolmilasiset ikkunat kehitettiin 1970-luvulla. Nelilasisiakin on ollut käytössä viitisentoista vuotta, mutta ne eivät silti ole vielä kovin yleisiä.
” Nelilasisissa ikkunarakenteissa oli huurtumisongelmia, jotka hidastivat ikkunatyypin yleistymistä. Nyttemmin ongelma on ratkaistu”, sanoo Hautapakka.
34 kita 1 – 2 / 2017