KITA 1+2/2017 | Page 22

paa paremmin, miten tuotteet saadaan oikeanlaiseksi – ja miten ne lisäksi asennetaan oikein”, Sandblom toteaa.
Hänen mukaansa asennus voi helposti epäonnistua, vaikka itse tuote olisi huolellisesti suunniteltu.
” Nyt kun asentajillakin on oltava märkätila-asennuksiin oikeuttava sertifiointi, asiat ovat menossa parempaan suuntaan. Varsinkin vesieristysten kanssa täytyy olla varovainen.”
” Korjausrakentamisessa vanhat talotekniikkaratkaisut voivat hankaloittaa asioita. Jos viemärien on oltava tietyssä kohdassa lattiaa, uudetkin märkätilakalusteet on sijoiteltava niiden mukaisesti.”
Hygieenisyyden parantamiseen on olemassa monenlaisia ratkaisuja.
” Seinäkiinnitteiset wc-istuimet auttavat asiaa, mutta lisäksi on kehitetty kosketusvapaita huuhtelupainikkeita. Ne tunnistavat kädenliikkeen samaan tapaan kuin kosketusvapaat hanat, joten painikkeisiin ei tarvitse enää ottaa fyysistä kontaktia”, Sandblom kertoo.
Ensi vaiheessa tällaisia kosketusvapaita painikkeita on asennettu lähinnä sairaalaympäristöihin, kuten Omasairaalaan Helsingin Pikku-Huopalahdessa.
” Vastaavia ratkaisuja tulee vähitellen myös kulutustuotteisiin, ja niitä on jo jonkin verran hankittukin yksityiskäyttöön. Tuotteen yleistymistä on vielä rajoittanut sen korkeampi hinta.”
” Toinen hygieenisyyttä parantava uudistus on IDO Glow-wc-istuin, jossa ei ole lainkaan huuhtelukaulusta. Tässä mallissa on teknisenä uudistuksena myös entistä sileämpi ja kovempi lasite, johon lika ei pääse tarttumaan kiinni”, Sandblom kuvailee innovaatioita.

Kosketusvapaat huuhtelupainikkeet tunnistavat kädenliikkeen samaan tapaan kuin kosketusvapaat hanat.
Sertifiointi parantaa asennustekniikkaa Henkilösertifioinnin tuotepäällikkö Lina Markelin-Rantala VTT Expert Services Oy: stä muistaa, että Suomen märkätila-asennuksissa oli paljon vakavia ongelmia vielä viitisentoista vuotta sitten.” Nyt tilanne on parantunut huimasti”, hän luonnehtii. Asiaan ovat vaikuttaneet vuosina 1999 – 2000 käynnistyneet tuotesertifioinnit märkätilan vedeneristeille sekä henkilösertifiointi vedeneristeiden asentajille.

Tuotesertifioinnilla voidaan osoittaa, että tuote soveltuu märkätiloihin asennettavaksi.
Tuotesertifioinnilla voidaan osoittaa, että tuote soveltuu märkätiloihin asennettavaksi. Henkilösertifiointi puolestaan varmistaa, että henkilön – asentajan tai töiden valvojan – osaaminen on varmennettu koulutuksen, läpäistyn tentin ja näyttökokeen avulla ja että sitä seurataan.
VTT tarjoaa Markelin-Rantalan mukaan myös tuotteiden testauspalveluita.
” Valmistaja voi teettää tuotteelleen tarvittavat tyyppikokeet, jonka perusteella hän voi hakea tuotteelleen tarvittavaa hyväksyntää tai sertifikaattia. Märkätilaan asennettavista tuotteista osa kuuluu CE-merkinnän piiriin, osa kansallisen tyyppihyväksynnän piirissä, ja esimerkiksi vedeneristeelle voi hakea vapaaehtoista VTT-sertifikaattia.”
” Märkätiloissa on RakMK: n osan C2 mukaisesti oltava yhtenäinen vedeneristys, joka nousee lattialta myös seinille. VTT-sertifioidulla vedeneristeellä tämä on mahdollista toteuttaa”, Markelin-Rantala toteaa.”
CE-merkintä ei ole mahdollinen juomaveden kanssa kosketuksissa oleville tuotteille, jotka siksi ovat kaikki tyyppihyväksynnän piirissä.
” Tuotteista määritetään muun muassa raskasmetallien liukeneminen veteen”, Markelin-Rantala selittää.
” Esimerkiksi hanat, sekoittajat ja lattiakaivot ovat kaikki vapaaehtoisen kansallisen tyyppihyväksynnän piirissä. Tyyppihyväksyntä myönnetään tyyppihyväksyntäasetuksen mukaisesti positiivisten tyyppitestitulosten ja laadunvalvonnan tarkastamisen pohjalta.”
Kaikki voimassa olevat henkilö- ja tuotesertifikaatit ja hyväksynnät on koottu sähköiseen hakukoneeseen osoitteessa www. VTT-todistus. fi.
Hyväksyntä on osoitus rakentamismääräysten täyttymisestä ja tuotteen kelpoisuudesta Suomessa. Sillä voidaan siis suoraan osoittaa tuotteen kelpoisuus rakennusvalvontaviranomaiselle. n
KUVA: VTT
22 kita 1 – 2 / 2017