KITA 1+2/2017 | Page 16

TAMPEREELLA JÄRJESTETTY SISÄILMAPAJA8 RIKKOI ENNÄTYKSIÄ

TEKSTI: SAMI J. ANTEROINEN
Vuosittainen Sisäilmapaja järjestettiin 16.– 17.11.2016 Tampereen ammattikorkeakoululla( TAMK). Ammattikorkeakoulun lisäksi järjestäjinä toimivat Tampereen kaupunki ja Sisäilmayhdistys ry. Pajan pääteemana oli sisäilman parantaminen eri osapuolten yhteistyönä: Sisäilmapaja8 slogan” Sairaan tervettä sisäilmaa” haastoi kaikki yhteisiin toimiin paremman sisäilman puolesta.
TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUN palveluliiketoiminnan koulutuksen lehtori Leila Kakko kertoo, että nyt järjestetty sisäilmapaja sai osakseen laajan kiinnostuksen ja siitä tulikin tähänastisista suurin pajaseminaari.
” Meillä oli 650 osallistujaa ja näytteilleasettajia 38”, hän toteaa. Tilat mahdollistivat ison näyttelyn ja kiinnostusta olikin runsaasti.
Tampereen malliin Tampereen kaupunki on ottanut roolia jämptillä suhtautumisellaan sisäilmaongelmiin ja” Tampereen tapa” toimia olikin yksi keskeinen teema pajan ensimmäisenä päivänä. Oulun Sisä ilmapaja7 järjestäjä, pajaisäntänä Tampereella toiminut Pekka Seppälä kertoi Oulun rakennusvalvonnan näkemyksiä aiheeseen ja Tampereen kaupungin sisäilmaohjeistuksesta kertoivat Jenni Pitkänen( Tampereen Tilakeskus Liikelaitos) ja Raimo Laaksonen( Tampereen kaupungin työsuojelu).
Avauspäivän toinen tärkeä aihe oli asumisterveysasetus ja sen soveltaminen. Vesa Pekkola sosiaali- ja terveysministeriöstä, Kaisa Jalkanen THL: stä ja Helena Järnström VTT: stä sekä Sanna Lappalainen Työterveyslaitokselta puhuivat kukin aiheesta. TAMKin oma asiantuntija Pasi Arvela käytti puheenvuoron radonista ja sisäilmasta.
Toimiiko viestintä? Toisen pajapäivän avasi viestintä ja koulutus-teema, johon pureuduttiin pajaemäntä Virpi Ekholmin( Tampereen Tilakeskus Liikelaitos) johdolla. Haastavista sisäilmaviestintätilanteista esittelivät esimerkkejä ja apuvälineitä Laura Humppi ja Laura Pyykkö Ramboll Finland Oy: stä ja Anne Korpi kertoi Senaatin kehittämästä sisäilmaennakoinnin toimintamallista.
Oikeusturvasta esityksen piti Tiina Koskinen-Tammi asianajotoimisto Alfa Oy: stä.” Asukkaan oikeusturva sisäilma-asioissa on tärkeä aihe, josta oli hyvä kuulla asiantuntijan näkemyksiä”, kiittelee Leila Kakko.
Siivouskärjellä Siivous ja sisäilma-teemaan johdatteli pajaisäntä Jari Keinänen( STM). Siivottavuuden vaikutuksesta sisäilmaan kertoi Heidi Mäntyharju( Tampereen Tilakeskus Liikelaitos). Leila Kakko itse piti presentaation siivouksen vaikutuksesta sisäilmaan. Muita siivousaiheita olivat puhdistettavan talotekniikan kehittämisaskeleet sekä homekorjauksen jälkeinen siivous ja biosidien käyttö.
” Esimerkiksi talotekniikan puhdistettavuus on sikäli jännä juttu, että se ei koskaan tunnu kuuluvan oikein kenenkään tontille”, Kakko kuvailee.
Paneeli kokosi näkemykset Odotettu sisäilmapaneeli veti vielä yhteen eri teemoja aihepiiriin liittyen. Kakon mukaan anti oli mielenkiintoista, koska paneelissa kuultiin mm. sisäilmasta sairastuneen tarina ja lääkärin näkemyksiä sisäilma-asioihin.
Kakkospäivän ja samalla koko pajan päätti Energia ja tekniikka sisäilman kannalta-kokonaisuus, jonka pajaisäntänä toimi Jorma Säteri Sisäilmayhdistys ry: stä. Teeman alla käsiteltiin parikin case-esimerkkiä.
Tuhti paketti Kaiken kaikkiaan Kakko arvioi Sisäilmapaja8: n sisältöjä hyvin onnistuneiksi.” Kahteen päivään saatiin mahdutettua paljon monipuolista asiaa.”
Sisäilmapajan yhteydessä järjestettiin sisäilma-aiheinen näyttely. Lisäksi ensimmäisen päivän aamuna järjestettiin pääasiassa opiskelijoille suunnattu sisäilma-aiheinen seminaari.
Seuraava Sisäilmapaja9 järjestetään Porvoossa, yhteistyössä mukana Edupoli ja Porvoon kaupunki. Pajojen perinne on jatkuva, Sisäilmapaja10 järjestetään Kuopiossa, mistä kaikki alkoi 2007. n
16 kita 1 – 2 / 2017