PAINEENHALLINTA HUONEISTOPALOISSA
( PAHAHUPA)-PROJEKTIN JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET
TEKSTI: AALTO YLIOPISTO / SIMO HOSTIKKA JA RAHUL KALLADA JANARDHAN
Tässä tutkimushankkeessa tutkittiin rakennuksen ilmanvaihdon ja vaipan tiiveyden vaikutuksia tulipalon aiheuttamaan paineeseen, savun leviämiseen ja asukasturvallisuuteen. Tutkimusmenetelminä käytettiin palokokeita ja validoituja simulointeja. Kokeellinen osa sisälsi yksitoista heptaanilla ja polyuretaanivaahdolla sytytettyä tulipaloa 1970-luvun asuinkerrostalossa kolmella eri ilmanvaihdon asetuksella.
TULOKSET OSOITTAVAT, että ilmanvaihdon asetuksella( tai aktiivisella ilmanvuodolla) on merkittävä vaikutus tilan palopaineen nousuun ja tämä tulisi huomioida jo paloturvallisuuden suunnitteluvaiheessa. Toiseksi tulipalon aiheuttama ylipaine voi estää asukkaita pääsemästä ulos palotilasta, jos palotilassa on sisäänpäin aukeavat ovet. Tämä asia tulisi huomioida rakentamisen määräyksissä ja ohjeistuksissa. Ja kolmanneksi tulipalon aiheuttama paine voi aiheuttaa vakavia rakenteellisia vaurioita ja merkittäviä muutoksia tulipalon dynamiikassa ylimääräisen ilman takia. Tulipalon leviäminen rakennuksen julkisivua pitkin voi kiihtyä rakennuksen vaipan rikkoutumisen myötä. Rikkoutuneiden sisäisten rakenteiden tapauksessa, kuten esim. seinä palavan huoneiston ja evakuointireitin välillä, savu leviäisi evakuointireitille ja asettaisi koko rakennuksen evakuoinnin ja asukkaat vaaraan.
2. Todella tiiviissä asuintaloissa, kuten esim. matalaenergiataloissa tai korkeissa rakennuksissa, tulipalon aiheuttaman ylipaineen piikki voi nousta niin korkeaksi, että se aiheuttaa rakenteellisia vaurioita.
3. Ilmanvaihtojärjestelmää voidaan käyttää paineen alentamiseen. Kun näin tehdään, savun leviäminen palavasta huoneistosta naapurihuoneistoihin on estettävä. Molemmat tavoitteet voidaan saavuttaa samanaikaisesti:
• sulkemalla tuloilma savurajoittimella,
• pitämällä poistoilmanvaihto käynnissä, ja
• suunnittelemalla poistoilmapuhallin tarpeeksi tehokkaaksi, ja pitämällä sen käynnissä palon aikana.
Edeltävät Ruotsissa tehdyt kokeelliset koetulokset validoitiin FDS simulointien avulla. Kyseisten simulointien avulla päästiin tutkimaan paineen olosuhteita, savun leviämistä ja asukkaiden turvallisuutta kahdessa case-tutkimuksessa, joissa keskityttiin ilmanvaihdon järjestelyihin ja rakennuksen vaipan tiiveyteen. Perustuen näihin simulointeihin, voimme tehdä seuraavat johtopäätökset:
1. Huoneistojen tulipalojen simulointeja voidaan käyttää paineennousun ja tämän seurauksien tutkimukseen paloturvallisuuden suunnitteluvaiheessa tai palotutkimuksissa.
Seuraukset ja hyväksyttävyys edellä mainituille ratkaisuille tulisi varmistaa normatiivisessa ympäristössä.
4. Asukkaiden evakuointimahdollisuuksia palavasta huoneistosta sisäänpäin avautuvan oven kautta ei voida taata uusissa matalaenergiarakennuksissa ja korkeissa rakennuksissa, joissa palopaine hyvin todennäköisesti nousee yli 100 Pa rakennuksen tiiviin vaipan johdosta. Sisäänpäin aukeavien ovien kieltämistä kyseisissä rakennuksissa tulisi harkita tarkkaan. n
14 kita 1 – 2 / 2017