KINO
Norsk vinterthriller
Klar for en norsk skrekkfilm med klassiske overtoner ? Hjemsøkt er filmen hvor filmskaperne lover å levere varene .
Manuset er skrevet av ingen ringere enn suksessforfatter Maja Lunde ( Bienes historie ), allerede i 2006 .
Det er den tidligere journalisten Synnøve Macody Lund ( Hodejegerne ) som spiller hovedrollen som Cathrine . Når faren dør arver Cathrine det gamle familiegodset , og reiser alene til barndomstraktene for å selge eiendommen og komme seg videre . Snart aner hun at huset bærer på mørke hemmeligheter . Hun er ikke alene , og det som venter henne bak dørene kan hun ikke flykte fra …
Et hus på Gran på Hadeland passet utmerket til filmen , forteller regidebutant Carl Christian Raabe , som fikk med seg ringreven Philip Øgaard som filmfotograf .
Carl Christian Raabe har jobbet seg opp i norsk filmbransje , blant annet med å være stillfotograf på en rekke filmer , som Hodejegerne , Kon-Tiki , Mormor og de åtte ungene , Gåten Ragnarok , Kraftidioten og serier som Frikjent og Valkyrien . Han har også laget reklame- og dokumentarfilmer . Målet har hele tiden vært å bli regissør .
– Synnøves karakter og huset er med 95 % av tiden . Måten det er skrevet på passet veldig bra med huset vi fant . Men jeg har med vilje desorientert seeren litt – et
Hjemsøkt-trioen samlet : ( f . v .): Regissør Carl Christian Raabe , hovedrolleinnehaver Synnøve Macody Lund og manusforfatter Maja Lunde . Foto : John Berge . gammelt Stanley Kubrick-triks . Så vi gjør ikke seeren for kjent med selve huset , sier regissøren .
– Følelsen av å være alene i et stort hus , og begynne å tenke hva veggene skjuler , den følelsen har vi vel alle følt på , sier Maja Lunde .
Filmer som Den sjette sansen , The Others , The Orphanage – smarte skrekkfilmer som bygger seg langsomt opp og får publikum til å tenke – er noen referanseprosjekter . I utseende har den koblinger til The Shining , med 2.35 : 1 bredformat .
– Kvalitetskommers . Og smart .
Slik beskriver regissør Raabe Hjemsøkt .
Han ble tvillingpappa høsten 2017 .
– Å lansere Hjemsøkt føles nesten like stort som å bli tvillingpappa til to gutter . Jeg tror temaet appellerer til kvinner , mens sjangeren appellerer mer til de yngre . Tematisk er det også noe for Synnøves generasjon , 40-åringer . Men både unge mennesker og voksne kvinner kan få glede av filmen , da den har relevante problemstillinger for kvinner .
– Alene i huset er en noe klisjébefengt sjanger . Hva har du gjort for å unngå de verste klisjéene ?
– Det er klart at når pitchen er « kvinne arver et skrekkens hus » kan det høres klisjé ut . Men vi har i alle ledd arbeidet for å gi filmen et originalt preg . Philip ( Øgaard ) ville uansett aldri latt meg bare filme klisjéer .
Carl Christian Raabe utdyper litt mer om hovedkarakteren Cathrine . – Det handler også om frykten for å få barn . Cathrine er en karakter som er gravid og vil ta abort , mens mannen ikke vil det . Der har vi en antiklisjé , da det som regel er mannen som vil ta abort . Så møter Cathrine noe i huset . Det former og påvirker hennes syn på det å få barn .
Det er Another World Entertainment ( AWE ), som har spesialisert seg på skrekkfilmer , som sørger for lanseringen .
– Vi viste filmen til flere selskaper , men AWE kicket så utrolig på filmen . Vi har hatt testvisninger for publikum . De ble veldig skremt , så da gliste jeg fra øre til øre . Det virker som filmen fungerer for målgruppen !
Raabe vil likevel ikke « vise eller fortelle alt ». – Det du holder igjen , fyller publikum med egen bevissthet . Det er for eksempel ikke så mye bakgrunnsinformasjon om hovedkarakteren , men man trenger ikke vite det . Man begynner å forestille seg hva det kan være . Publikum fyller på med egen fantasi .
22 KINOMAGASINET 6 • 2017 – OKTOBER – NOVEMBER 2017