Sterk film om vond
KINO
Steffan Strandberg og hans bror Robert vokste opp på 70-tallet med en alkoholisert mor . Men natten i 1981 , da deres far hentet dem , berget han brødrene . Steffan har nå laget film om barndommens traumer .
Strandberg-brødrene vokste opp i Kristiansand , i alt annet enn idylliske omgivelser .
Moren deres valgte alkoholen fremfor å gi omsorg til guttene . Dette var i en tid hvor barns rett til å være hos mor var større enn i vår samtid . Faren kjempet lenge for å få foreldreretten og saken gikk helt til Høyesterett , hvor han tapte .
– Pappa var musiker . Han ofret musikkkarrieren for oss . Han visste nok ikke hvor ille det var i starten . Han kontaktet barnevernet , men ble sparket ut . Han var jo mann . Den gang var det en selvfølge at moren skulle ta seg av barna . Pappa var en av de første fedrene som kjempet for foreldreretten til barna , en pioneer , forteller Steffan Strandberg .
Filmskaperen har laget den selvbiografiske filmen Natta pappa henta oss . Moren døde for ti år siden . Faren så filmen for første gang sammen med Steffan under premierevisningen på Bergen internasjonale filmfestival 1 . oktober 2017
– Min far leste utkastet for mange år siden og har ikke sett noe før filmen var helt ferdig . Vi satt ved siden av hverandre i kinosalen . Da filmen var ferdig så var pappa helt stille og tok frem hånden og ga meg skikkelig håndtrykk . Han ble veldig rørt av filmen og synes den var kanonbra , sier Steffan .
HANDLINGEN : Da moren til Steffan døde følte han ingenting . Ikke sorg . Ikke lettelse . Hvordan ble det sånn ? Regissør Steffan Strandberg forsøker i denne filmen å forsone seg med barndommen hos en mamma som valgte flaska framfor barna - og om natta som ble avgjørende for ham og lillebroren . I en pandoras boks av fortrengte minner dukker både morsomme høydepunkt , spennende eventyr og såre etterspill opp , og livets mysterium virker uhåndgripelig . Gjennom gamle super 8-filmer , animasjon og nye filmopptak gjenskaper Steffan sommeren da han var elleve år , sommeren som forandret alt .
18 KINOMAGASINET 6 • 2017 – OKTOBER – NOVEMBER 2017
Steffan og faren foran Bergen kino . Foto : Indie Film .
Steffan forteller om filmen . Foto : John Berge .
Det er en « pandoras eske » av gamle filmopptak fra 70- og 80-tallet som har gjort filmen mulig slik den nå fremstår , med en miks av originale 8 mm-filmopptak , animasjonsscener og ekte film iscenesettelser .
– Utgangspunktet var at min far filmet med 8 mm-kamera da vi var små . Jeg fant en unik mengde av opptak som beskrev en idyllisk barndom , hele 30 timer . Men hos mamma fantes det ikke noe foto , film eller noen ting . Pappa filmet ordentlig , ikke vinglete eller tre sekunder på 17 . mai og 30 sekunder på julaften . Å filme var min fars hobby .
Rammefortellingen for Natta pappa henta oss er guttenes siste sommer hos mammaen , i 1981 . – Ens egen barndom er gjerne fragmenter av minner . Noe husker du , noe husker du dårligere , noe er du ikke helt sikker på . For å beskrive opplevelsene hos mamma hadde jeg valget mellom animasjon eller å dramatisere det på nytt . Det ble en miks . Hvis det gjøres riktig klarer man å fange sjelen til karakterene , og da kan det åpne for en større grad av medvirkning enn vanlig film . I en scene kan det være alle formater : animasjon , 8 mm , nye opptak og foto . Det høres komplekst ut og mange trodde det ville bli forvirrende . Men er historien tydelig i bunn , så vil folk henge med .
Den israelske animasjonsfilmmakeren Yoni Goodman , kjent for Waltz with Bashir , utviklet filmens konseptuelle stil , mens animasjonen ble utført av firmaet Walking the Dog i Belgia under ledelse av Paul de Blieck .
– Forstår du mer nå hvorfor moren deres oppførte seg slik mot dere ?
– Det forblir et mysterium hvorfor noen velger ruse seg i stedet for å ta seg av egne barn . Det blir veldig vanskelig å forstå . Jeg har kommet frem til at alkoholisme er en sykdom , men samtidig kan du ikke bare skylde på det , eller indre demoner , fordi alle har et valg . Jeg kjenner selv venner som har hatt rusproblemer , men som har kuttet det ut når de fikk barn selv . Det går an . Det finnes egentlig ikke noen unnskyldning . Det ligger en kjærlighet til min mor bak der , men det vil alltid være et tomrom når du har opplevd svik som barn . Finn et annet ord en « tomrom » siden ordet rom brukes i neste setning .