KAARNA | Page 11

Miten ympäristötaide näkyy mielestäsi uudessa opetussuunnitelmassa? Miten sitä voidaan hyödyntää uuden opetussuunnitelman valossa?

Ympäristötaidetta voidaan mielestäni hyödyntää hyvin laajasti. Hyödyntämismahdollisuudet näkyvät erityisesti, kun puhutaan ilmiöpohjaisesta oppimisesta. Ympäristötaiteen mahdollisuudet riippuvat kuitenkin opettajasta ja hänen omasta kiinnostuksestaan hyödyntää ympäristötaidetta opetuksessa.

Miten ympäristötaidetta voisi integroida muihin oppiaineisiin?

Mielestäni ympäristötaidetta voi integroida monella eri tavalla opetukseen. Integraatiosta puhuttaessa lähtökohtana on eri aineopettajien keskinäinen yhteistyö. Integraatio ei toimi jos vain yksi aineen opettaja pyrkii sisällyttämään opetukseensa muita opetettavia aineita. Lähtökohtana on myös se, että eri aineiden opettajat ymmärtävät toistensa opetettavien aineiden tavoitteet.

Millaisia kokemuksia nuorilla on ympäristötaiteesta omien havaintojesi perusteella?

Teen enimmäkseen töitä yliopistolla opiskelevien nuorten aikuisten parissa. Maisterivaiheen opiskelijoiden ohjaamisen kautta olen kuitenkin päässyt seuraamaan myös yläasteikäisten nuorten ympäristötaidetta. Olen päässyt näkemään, miten he suhtautuvat ympäristötaiteeseen. Suureksi vaikuttavaksi tekijäksi olen huomannut sään. Hyvällä säällä, hyvissä olosuhteissa tekeminen on mukavaa ja taas huonolla ilmalla reaktiot ovat päinvastaisia.

Artikkelin kuvien lähteet:

https://www.ulapland.fi/loader.aspx?id=065989e2-0316-4e40-b0ce-ea711cd9425e

<https://rakotuli.wordpress.com/paikan-tarinoita/#jp-carousel-845>

<https://rakotuli.files.wordpress.com/2015/10/a1-1.jpg>

<https://rakotuli.wordpress.com/lumileikit/<#jp-carousel-221>

https://rakotuli.wordpress.com/kilpikaarnaa/#jp-carousel-54>