JR. by Campaign July 2016 | Page 30

Son yılların gözde konularından paylaşım ekonomisinin önemli temsilcilerinden Uber ’ in Türkiye ’ deki gelişimini yöneticilerinden dinledik .
TECH CURIOUS

Tek tuşla aracınız kapınızda !

Son yılların gözde konularından paylaşım ekonomisinin önemli temsilcilerinden Uber ’ in Türkiye ’ deki gelişimini yöneticilerinden dinledik .
İzel Özten 394 sn

Travis Kalanick ve Garrett Camp tarafından 2009 yılında kurulan Uber , mobil uygulama aracılığıyla tek tuşa basıp bulunduğunuz konuma araç çağırabildiğiniz bir sistem . 2008 ’ de Paris ’ te bir konferans çıkışında taksi bulamayınca “ Keşke bir butona bassam ve taksi ayağıma gelse ...” diyen Kalanick ve Camp , sonrasında yatırım alıp bunu hayata geçirmeye karar veriyorlar ve San Francisco ’ da bir tane limuzinle bu işe başlıyorlar . Sadece kendi arkadaşları arasında kullandıkları popüler bir uygulamayken herkesten talep gelince de şirketi büyütüyorlar . İş modelini “ sürücü ortaklar ” ve “ yolcular ” olarak 2 ayrı kola ayıran şirketin şu an dünyada 500 ’ e yakın şehirde kullanıcısı bulunuyor .

“ Peki Türkiye ’ de durum nedir ?” diye merak edenler için biz de bu hizmeti daha ayrıntılı konuşmak üzere Uber Türkiye ’ nin Pazarlama Müdürü Damla Kılıçarslan ve Operasyon Müdürü Barış İzmirli ile bir araya geldik . Türkiye ’ de genel müdür , operasyon müdürü ve pazarlama müdürü olmak üzere 3 kişilik bir çekirdek ekipten oluşan Uber ’ in şu anda 2000 ’ den fazla aktif sürücü iş ortağı mevcut .
Uber ’ in Türkiye ’ deki yayılma hızı nedir ? Hangi şehirlerde hizmet veriyorsunuz ? Barış İzmirli : Türkiye ’ de yayılmak için hangi araçlarla çalışabiliriz ya da araçları nerede bulabiliriz diye kapı kapı turizm şirketlerini , garajları ve oto yıkamacıları araştırıyoruz aracı olarak . Aracıyı bulduktan sonra pazarlama çok hızlı bir şekilde işlemeye başlıyor . İstanbul ’ da bir buçuk senede çok iyi bir hızla yayıldık . Bundan memnun kalınca geçen sene Bodrum ’ u başlattık ve bu sene de devam ettiriyoruz . Hedefimiz İstanbul dışındaki diğer şehirlere de gitmek . Bunu da talebe göre belirleyeceğiz .
Damla Kılıçarslan : Diğer büyük şehirlere de açılmayı planlıyoruz . Şu an aktif sürücü ortaklarımızın sayısı 2000 ’ i aştı . Bunun içerisinde hem sarı taksi sürücüleri hem Uber XL dediğimiz lisanslı özel araçların sürücüleri var . Her hafta ‘ onboarding ’ dediğimiz sürücü kayıtları oluyor .
Uber sürücü ortaklığına yönelik talep artışlarını neye bağlıyorsunuz ? D . K .: Bu talep artışını tek bir şeye bağlamak doğru olmaz . Özellikle son zamanlarda pazarlama faaliyetlerimiz çok arttı . Bunun yanında sık sık büyük bir etkinlik ya da aktivasyon çalışması yapıyoruz . Büyük festivallere ve konferanslara ulaşım sponsoru oluyoruz . Uber ’ in ‘ on demand ’ isimli sistemiyle kampanya kapsamında Uber ’ i sadece araç çağırmak için değil başka şeyler için de kullanabiliyorsunuz . Mesela “ Uber Ice Cream ” gibi her yaz yaptığımız , gelenekselleşmiş bir aktivasyonumuz var . Senede bir yaz günü bütün dünyada aynı anda dondurma dağıtıyoruz . Geçen sene Magnum ’ la çalışmış ve 6 saat gibi kısa bir sürede 40 bini aşkın çağrı almıştık . Ki o zaman daha da ufaktık . Çok basit bir fikir ama insanların çok hoşuna gidiyor . Geçtiğimiz ay Chill Out ’ ta Limits Off ile beraber çalıştık . ‘ limitsoff ’ koduyla festivale gidişler ücretsizdi ve aynı zamanda araçların içerisinde bir festival kiti kazanıyordunuz . Bu tarz yerel aktivasyonların dışında kullanıcıların ihtiyaçlarını dinleyip onların sorunlarına çözüm üretiyoruz . Mesela kullanıcılarımızdan çok sık gelen taleplerden bir tanesi bebek oto koltuğu bulunan
30 campaignjr . com