Σελίδα 8
"... σε μιά Φιλιάν αμάλαγη , με δίχως ασκημάδι ."
Στο έργο του Βιτζέντζου Κορνάρου " Ερωτόκριτος ", γίνεται λόγος για την αψεγάδιαστη φιλία που δημιουργείται ανάμεσα στην Αρετούσα και τον Ερωτόκριτο , ένα κορίτσι και ένα αγόρι , ένας αντιπρόσωπος του κάθε φύλου . Το ερώτημα , το οποίο δημιουργείται και από πάντα ήταν φλέγον ζήτημα , είναι το εξής :
" Είναι εφικτή η φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα ;"
Η φιλία ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες είχε ιστορικά όλα τα προγνωστικά σε βάρος της . Η βαθιά και αληθινή φιλία είναι εφικτή μόνο μεταξύ ανδρών , έλεγε ο Αριστοτέλης , και η άποψη αυτή επηρεάζει τη θεώρησή μας περί φιλίας έως και σήμερα . Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη , φιλία μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ ισοτίμων , και η γυναίκα στην αρχαιότητα -και για πολλούς μέχρι τις μέρες μας- δεν θεωρούνταν ισότιμη του άνδρα , ούτε το ίδιο ευφυής και λογική όπως αυτός .
Ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας επιρροής της θεώρησής μας για τη φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα είναι η παντοκρατορία των ετεροφυλοφιλικών αξιών . Αυτό σημαίνει πως οι αξίες αυτές πολύ εύκολα παραπέμπουν σε ερωτισμό και ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα παρά σε φιλία .
Ερωτόκριτος