JOBMAN HIGH VISIBILITY
De High Visibility kleding van Jobman voldoet aan de richtlijnen zoals opgesteld in de EU-standaard EN ISO 20471 . Deze standaard geeft aan welke kleuren er gebruikt moeten worden , waar de reflecterende banen zich moeten bevinden en welke informatie moet zijn opgenomen in de kleding . Er zijn eisen gesteld ten aanzien van de eigenschappen van het materiaal om een maximale zichtbaarheid te waarborgen . Ook zijn er eisen gesteld met betrekking op het wassen om de kwaliteit van zichtbaarheid te waarborgen . Tot slot zijn er eisen opgesteld als het gaat om het ontwerp om de maximale zichtbaarheid van het kledingstuk te kunnen waarborgen .
Getest door testinstituten De High Visibility kleding van Jobman wordt samen met de bijbehorende documentatie getest en gekeurd door gerenommeerde testinstituten . Zodra de kleding is goedgekeurd wordt er een certificaat toegekend waarop wordt vermeld dat de kleding voldoet aan de vereisten zoals opgesteld in de standaard EN ISO 20471 . De High Visibility kleding is zowel voorzien van een CE-markering als van informatie over de verzorging en het gebruik van het kledingstuk .
De drie verschillende High Visibility klassen High Visibility kleding is onderverdeeld in drie klassen afhankelijk van hun zichtbaarheid . De classificatie is afhankelijk van de oppervlakte verhouding tussen de fluorescerende delen en de reflecterende delen .
• Klasse 3 : het meest zichtbaar . Het totale fluorescerende oppervlak moet minimaal 0,8 m2 zijn en reflecterende strips 0,2 m2 .
• Klasse 2 : Het totale fluorescerende oppervlak moet minimaal 0,5 m2 zijn en reflecterende strips 0,13 m2 .
• Klasse 1 : minst zichtbaar . Het totale fluorescerende oppervlak moet minimaal 0,14 m2 zijn en reflecterende strips 0,1 m2 .
In alle klassen mag er niet meer dan 10 cm tussen de reflecterende strepen zitten . Dit betekent bijvoorbeeld dat de rits op een jas gesloten moet zijn .
Combineren met andere kledingstukken Het is mogelijk om kleding uit verschillende klassen met elkaar te combineren . Echter leidt het combineren van klassen 1 en 2 niet automatisch tot klasse 3 . Om tot klasse 3 te komen moet het totale fluorescerende oppervlak van de kleding minimaal 0,8m2 zijn . Kledingstukken met verschillende kleuren kunnen ook gecombineerd worden . Ze moeten echter samen worden gecertificeerd zodat hun totale oppervlakte kan worden berekend . Anders geldt slechts het oppervlak van een enkel kledingstuk .
Geel is de meest zichtbare kleur De EU-standaard specificeert drie goedgekeurde fluorescerende kleuren : geel , oranje en rood . Het certificaat vermeldt dat de kledingstukken zijn goedgekeurd om te combineren . Testen hebben aangetoond dat de kleur geel twee keer zo lichtgevend is dan oranje of rood . Daarnaast is geel de enige van de drie kleuren die fluorescerend is in direct zonlicht en het licht van natriumlampen , hetgeen het type verlichting is dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in tunnels .
Reflecterende strepen voor zichtbaarheid in het donker Fluorescerende kleuren verliezen hun lichtgevendheid in het donker . High Visibility kledingstukken zijn daarom voorzien van reflecterende strepen om het licht van bijvoorbeeld koplampen in het donker te reflecteren . Reflecterende strepen op de benen zorgen ervoor dat de gebruiker te zien is vanaf grotere afstanden .
69