Jobman Workwear 2023 | Page 62

Hoe werkt regenkleding ?
62 REGENKLEDING

Hoe werkt regenkleding ?

Waterkolom en ademend vermogen De ondoordringbaarheid van een stof wordt aangegeven in mm waterkolom ( mmwc ). Dit wordt gemeten door 10 cm 2 stof over een buis van dezelfde afmeting te spannen . Deze buis is gevuld met water . De hoogte van de waterkolom wordt gemeten wanneer de eerste drup water door de stof dringt . Een stof wordt geclassificeerd als waterbestendig wanneer het een waterkolom van 2000 mm of meer heeft .
Het ademend vermogen van een stof wordt gemeten in gram per vierkante meter in 24 uur ( g / m 2 / 24 uur of MVP ). Hoe hoger de waarde des te gemakkelijker het is voor de stof om overtollig vocht te laten verdampen . Deze twee waarden zijn beiden nodig om de eigenschappen van een kledingstuk te bepalen . Een hoge waterkolom duidt vaak op een dichtere stof en kan daardoor een minder ademend vermogen hebben . Een kledingstuk met een goed ademend vermogen draagt comfortabeler en helpt te voorkomen dat het kledingstuk van binnen vochtig aanvoelt .
Getapete naden Om het kledingstuk als volledig waterdicht te beschouwen , moeten de naden van het kledingstuk getapet zijn , anders zal er water door de naden binnendringen . Dit betekent dat aan de binnenkant een tape over de naden wordt geplaatst . Bij volledig waterdichte kleding zijn alle naden getapet en bij waterbestendige kleding zijn de meest kritische naden getapet . Bij een jas zijn bijvoorbeeld de naden over de schouders en de naden aan de voor- en achterzijde getapet . Deze naden hebben het hoogste risico om aan vocht te worden blootgesteld .

62 REGENKLEDING