Mitt synspunkt
Hva kommer nå ? Etter korona ?
Runar Skarstein - Direktør , SpareBank 1 SR-Bank
Vi må alle leve med å fatte beslutninger basert på ufullstendig kunnskap . Noe må vi tro på . Men hva ? For nøyaktig ett år siden ble jeg satt til å lede arbeidet i SR-Bank med å se på markedet post-korona . Hva ville møte oss der ? Jeg har fortsatt ikke svaret , men jeg har lyst til å dele hva vi tenkte om driverne sommeren 2020 med dere .
Globalisering : I revers . Bekymringsverdig for en liten og åpen økonomi som den norske , men positivt for enkeltbransjer . Stikkord ; renasjonalisering , « onshoring » og selvforsyning .
Urbanisering : Den langsiktige og grunnleggende trenden med flytting fra nord til sør , fra innland til kyst og fra bygd til by , fortsetter . Men trolig tar denne trenden en midlertidig pause for deretter fortsette i en lavere takt enn tidligere . Primærdriverne er befolkningsvekst , digitalisering samt et endret arbeidsmarked . Digitalisering : Vi har en tendens til å overvurdere konsekvensene av teknologiske skift i det korte perspektiv og undervurdere dem i det lange . De siste tiårene ble vi ikke superproduktive eller overflødige . Verden post-korona preges nok av høyere krav til teknologien med mer fleksibilitet og frihet ; mindre jobbreiser og mer hjemmekontor , endrede former for tjenesteproduksjon , mer direkte varedistribusjon og ikke minst endrede sosiale møteformer . Flyreiser , hotellovernattinger og kontorlokaler ? Og hva med lager og logistikk ?
Bærekraft : En av de sterkeste globale trendene pre-korona som nå midlertidig er satt tilbake av den økonomiske avmatningen . Nasjonalt vil vår opplevde økonomiske handlefrihet sammen med allerede vedtatte politiske vedtak og mål ( sjekk også EUs « Taksonomi »), gi store investeringer på bred front .
Energi : Befolkningsveksten globalt og et krav om økonomisk velstandsvekst gir økt behov for alle energiformer . Energimiksen vil i overskuelig fremtid være fossil . Spenningen mellom den politiske fornybarviljen og resultatene til grønne kraftinvesteringer må reduseres samtidig som kull fases ut . Dette gir store muligheter for hele den norske energisektoren .
Demografi : I en verden som har blitt stadig yngre , seiler vesten og Norge nå i demografisk motvind ; eldrebølge og reduksjon i den arbeidsdyktige befolkningen . Dette vil gi større belastninger på statsfinansene , dreie forbruket fra varer til tjenester og gi svakere produktivitetsvekst . Helse- og omsorgssektoren vil vokse , men demografien er ikke helt på boligutviklernes side .
Råd : Overskriften er svekket soliditet og likviditet . Vekstimpulsene fra privatmarkedet og investeringsviljen i bedriftsmarkedet er usikre . Det knytter seg høy risiko til den globale pengetrykkingen . Ikke la dere forblinde av statlige tiltak eller et bolig- , hytte- og båtmarked for tiden i koronaforbruksrus .
Evne : Kall dette gjerne kultur . Vil kreativiteten , viljen til å satse og ta risiko være til stede ? Vil vi være åpne nok internasjonalt til å hente hjem viktige impulser ? Vil kunnskap om og forståelse for nødvendigheten av samarbeid og konkurranse fortsatt gi oss velstand gjennom næringslivets dynamikk ? Eller blir vi alle ventende på Staten ?
Vi har alle fått et meget krevende marked å manøvrere i . Forhåpentligvis vil vi nok en gang kunne høste av vår historie og kultur som preges av flate egalitære strukturer , oppfinnsomhet , ansvarstagende , private og kollektive initiativ , protestantisk nøysomhet og vern om de svakeste . Alt sammen hardt arbeid .
Arbeidet vi gjorde i fjor skal nå revideres . Når informasjonen endrer seg , må vi endre oss . Kontinuerlig . Jeg håper dette kan være en liten verktøykasse som bidrar til bevisstgjøring og at dere alle får et bedre beslutningsgrunnlag å styre butikken etter .
22 JOBB & NÆRING