TEKNOLOJİ
Bu görsel www . shutterstock . com sitesinden alınmıştır .
50
Yapay zeka , bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun , akıllı varlıklara özgün görevleri yerine getirme yeteneği olarak tanımlanmakta ve insanların entellektüel becerileriyle donatılmış , mantıklı düşünme , anlam bulma , genelleme ve geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi fonksiyonları içeren bir sistem olarak ifade edilmektedir .
Zekanın tanımı TDK ’ da “ İnsanın düşünme , akıl yürütme , objektif gerçekleri algılama , yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamı ..” olarak tanımlanmaktadır . Yapay zekanın tanımının ne olduğu konusunda ise netlik bulunmamaktadır .
TDK tanımından yola çıkarak yapay zeka tanımı için , insan kelimesinin yerine robot , bilgisayar , makina vb . cihazların düşünme , akıl yürütme , objektif gerçekleri algılama , yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamıdır diyebilir miyiz ? Bu tanımdan bir başka soru daha doğuyor yapay zeka , insan zekası ile gerçekten de ikame edilebilir mi ? Yapay zekanın duyguları var mıdır ?
“ Tarihte üç büyük olay vardır . Bunlardan ilki kainatın oluşumudur . İkincisi yaşamın başlangıcının olmasıdır . Üçüncüsü de yapay zekanın ortaya çıkışıdır .” – MIT Bilgisayar Bilimleri Laboratuvar Yöneticisi Edward Fredkin ’ in BBC ile söyleşisinden .”
Peki yukarıda atıfta bulunulan söyleşiden yapılan alıntı kapsamında yapay zeka gerçekten de yaşamın başlangıcı gibi yeni , çok büyük ve iddialı bir başlangıç mıdır ? Ceviz Kabuğundaki Evren kitabında Stephen Hawking , işlemcilerin kapasitesinin her sekiz ayda bir iki katına çıktığını göze alarak teknolojide de tıpkı biyolojide olduğu gibi bir evrim olgusunun tartışmaya açık olduğunu ifade etmiştir .
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yapay zeka hayatımızın her alanında yer edinmeye başladı . Bir takım tabiat olaylarına ya da insan fiillerine bağlı hukuki sonuçların ortaya çıkması durumunda hukuk sistemleri devreye girer . Yapay zekaya bağlı ortaya çıkacak hukuki sonuçlar bakımından hukuk sistemleri ne yapacak ? Yapay zeka içeren sürücüsüz bir araç yaralamalı ya da ölümlü bir kazaya karıştığında hukuki ve cezai sorumluluk kim de olacak ? Yapay zekada mı yoksa onu tasarlayan insanda mı ?
Bu yazı ile ilk bölümde yapay zekanın tarihsel gelişiminden ve tanımından bahsediyor olacağım , ikinci bölümde yapay zekanın bir hukuk süjesi olarak tanımlanıp tanımlanamayacağı , dolayısıyla hukuk sistemlerinde insana tanınan hak ve sorumlulukların yapay zeka bakımından nasıl ele alınabileceği hususlarına değinip son bölümde ise hızla gelişen teknolojiler ışığında hukuksal düzenlemeler ile yapay zeka alanındaki dilemmaları tartışıyor olacağım .