INmagazine Sayı 7 (Temmuz, Ağustos, Eylül) | Page 13

da bu soruna bugün ayak direyen İngiltere ve Fransa ’ nın başını çektiği Avrupalı oyunculardır . ABD tabii ki oyun dışı kalamazdı . 1920 ’ lerle birlikte bir başrol de ona verildi ve bugün Ortadoğu ’ nun hiçbir zaman bitmeyecek çileli yolculuğu başladı . O gün yapılanların içinde “ ahlâk ” olmadığından “ mirası ” da bugüne sayısı 5 milyonu aşan mülteci ve ölü sayısı bir milyona dayanmış bir sıcak savaş olarak çıkageldi .
VARİSLER MESELESİ VE BİZE YAKIŞAN Bir bakalım , içinde “ ahlâk ” olmayan bu mirasın ” varisleri kimler ! En başta bizim silah sanayi dediğimiz , onlarınsa bunu daha diplomatik bir dilde savunma sanayi diye ifade ettikleri mesele … Savaş olmalı ki çarklar dönsün ! Bilimin ahlâkla olan sınavında iş atom bombasının geliştirilmesine kadar gelsin . Ve bilim “ bu bize yakışmadı ” dese de , Hiroşima ve Nagazaki ’ de yüzbinlerce insanın öldüğü bir gerçekle yüzleşmekten kaçınamaz . Ortadoğu ’ da şimdi Suriye , Yemen ve Bahreyn ’ de , kısmen Türkiye ’ de uluslararası silah sanayinin çarklarını yağlamaktan başka yapması gereken bir şey yok ! Afrika zaten 1990 ’ ların başından bu yana tüm provaların yapıldığı ana sahne ! 1980 ’ ler de Irak ve İran 10 yıl savaştı . Bir milyondan fazla kişi öldü . Sonra anlaşıldı ki her iki tarafa da silah satanlar aynı şirketlermiş . İkinci oyuncu tabii ki finans … Silah yapımcılarına sağladıkları paranın geri dönüşü o kadar hızlı ve kârlı ki , oyunun içinde yer almamaları için deli olmaları lazım ! INmagazine ’ in 2015 sonbahar sayısında Aziz Yardımlı Hoca ’ nın yazısında yer verdiği Yunanistan ’ ın ekonomik kriz sarmalının başlangıcı da aynı senaryo . Osmanlılara karşı savaşsınlar diye Londra Borsası ’ nda çıkarılan tahvillerin paraya dönüştürülmüş şeklidir bu döngü . Bu iki oyuncuya bir de “ oyuncak ” lazım . Petrolle başlayan ama bugün salkım saçak birçok alana dağılan “ enerji ” bunların oyuncağı … Sanayi devriminden bu yana dünyayı bu üçlü yönetiyor . Kimi zaman biri öne çıkıyor , diğer ikisi geriliyor , kimi zaman da rolleri değişiveriyorlar . Bunların “ bize ne yakışır , ne yakışmaz ” gibi bir dertleri de yok ! Öyle olduğu için de “ ahlakın dışındaki ” her şeyi miras olarak bırakıyorlar .
Matematiksel olarak insani yaşamın sürdürülebilirliğini tartışmayacağımız iki veri var elimizde : Birincisi , dünya nüfusu hızla artıyor . 1900 ’ lere 1,2 milyar kişi ile giren dünyamız şu anda 7 milyarı geçti . Yeryüzünün kaynakları sınırlı … Tarım alanları , su , ormanlar vs … Doğanın kendini yenileme gücü kayboldu . Uzunca bir süredir hazırdan yiyoruz . Matematiksel olarak bu veri bir elimizde duruyor . Diğeri ise küresel ısınma . Son 200 yılda yaptıklarımız , başta iklim değişiklikleri olmak üzere yaşamın tüm canlılar için sürdürülebilirliğini tehdit ediyor . Hem de çok üst boyutta . Bu da ikinci veri ! İçinde yaşadığımız bu kaçınılmaz gerçek yeni bir bulgu değil . 1950 ’ lerden bu yana üretilen raporların hepsinde bu kötü gidişe dikkat çekiliyor . Ama işte bizlere bırakılan miras bu ! İçinde ahlak var mı yok mu , varsa ne kadar var tartışmaya açık ! Şimdi sıra biz de olsa … Yedi küsur milyar insanın sessiz çoğunluğu olarak biz de rüşvet , yolsuzluk ve suistimal batağına bulaşsak … Doğaya rüşvet versek … Kendini yenileyebilmesi , gelecek kuşakların yaşam kalitesini güvence altına alacak tamiratı yapabilmesi için … Bence , ahlaken güzel bir miras olur ve “ bize yakışır ”… 4
Dipnotlar ( 1 ) Zhang Yan ( China Daily ) Multinational bribery cases on the rise , Updated : 2014-08-01 http :// usa . chinadaily . com . cn / us / 2014-08 / 01 / content _ 18230426 . htm ( 2 ) Roberto A . Ferdman December 3 , 2014 https :// www . washingtonpost . com / news / wonk / wp / 2014 / 12 / 03 / how-the-worlds-biggest- companies-bribe-foreign-governments-in-11- charts /
YEDI KÜSUR MILYAR INSANIN SESSIZ ÇOĞUNLUĞU OLARAK BIZ DE RÜŞVET , YOLSUZLUK VE SUISTIMAL BATAĞINA BULAŞSAK … DOĞAYA RÜŞVET VERSEK … KENDINI YENILEYEBILMESI , GELECEK KUŞAKLARIN YAŞAM KALITESINI GÜVENCE ALTINA ALACAK TAMIRATI YAPABILMESI IÇIN … BENCE , AHLAKEN GÜZEL BIR MIRAS OLUR VE “ BIZE YAKIŞIR ”…
11