PROJE
İnsan Hakları Rehber İlkeleri ” ile birlikte , insan haklarına saygı duyulmasını teşvik eden politikalar çeşitli ülkelerde hayata geçirilmeye başlanmıştır . Bu politikaların temel konularından birini de şirketlerin büyüklüğü ne olursa olsun , tedarikçileri de dahil olmak üzere , şirketlerin faaliyetleri ile bağlantılı insan hakları risklerinin belirlenmesi ve bu tür riskleri önlemek için gerekli adımların atılması oluşturmaktadır .
Sorumlu İşletmeler Destek Merkezi Türkiye ( RBH Türkiye ), Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı ( BMZ ) tarafından finanse edilen , Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu ( GIZ ) ve Türk İş Dünyası Konfederasyonu ( TÜRKONFED ) iş birliği ile kurulmuş olup ülkeler arasında ortak bir HREDD anlayışı inşa etmek ve bu alandaki faaliyetleri uyumlu hâle getirmek amacıyla oluşturulan RBH Network ’ ün bir parçasıdır .
22
AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi ( CSDDD ), Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi ( CSRD ) ve Alman Tedarik Zinciri Kanunu ( LkSG ) gibi yasal mevzuatlar , hem Avrupalı şirketler hem de AB ’ de faaliyet gösteren Avrupalı olmayan şirketler için insan hakları ve çevresel durum tespiti gerekliliklerini zorunlu hâle getirecektir . Alman ve Avrupalı şirketlere önemli sayıda tedarikçi sağlayan Türkiye , yeni durum tespiti mevzuatından etkilenmektedir . Almanya ' da ve diğer ülkelerde faaliyet gösteren ve yakın zamanda uygulamaya koyulan durum tespiti mevzuatına tabi olan büyük şirketlerin ve perakendecilerin , tedarikçilere yönelik uyguladığı risk analizi , tedarik zinciri şeffaflığı veya şikâyet mekanizmaları gibi gerekliliklerini yoğunlaştırması beklenmektedir .
1 Ocak 2023 ' te yürürlüğe giren Alman Tedarik Zinciri Kanunu ( LkSG ), küresel tedarik zincirlerinde insan haklarına ( çocuk işçiliğini ve zorla çalıştırmayı yasaklamak dahil ) ve çevre standartlarına ( örneğin cıva veya atık yönetimi ) saygıyı iyileştirmeyi amaçlamaktadır . Şirketlerden ihlalleri önlemek , azaltmak veya sona erdirmek için harekete geçmeleri beklenmektedir . Ayrıca , ihlallerden etkilenebilecek herkes için bir şikâyet mekanizması oluşturulması da gerekli görülmektedir . Mayıs 2024 ’ te Avrupa Parlamentosunda onaylanan Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi ( CSDDD ), Alman Tedarik Zinciri Yasasına kıyasla , paydaşlar / hak sahipleri için daha çok avantaj sunmaktadır . CSDDD , hak sahiplerinin hukuk mahkemelerinde de etkili bir şekilde çözüm talep edebilmesini sağlayarak , hukuki sorumluluk konusunda daha iddialı bir duruş sergilemektedir . Ayrıca , AB üye devletleri ve alıcılar tarafından KOBİ ' lere destek verilmesi gerekliliğinin de altı çizilmiştir .
Yaklaşan değişiklikleri erkenden benimseyen üreticiler , Alman ve Avrupalı şirketlerle gelecekteki iş etkileşimlerine hazırlıklı olacaktır . Bu bağlamda RBH Türkiye , sağladığı hizmetler ile Türkiye ’ de insan hakları ve çevresel durum tespiti ( HREDD ) uygulamalarını güçlendirecektir .
Sorumlu İşletmeler Destek Merkezi Türkiye ( RBH Türkiye ), Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı ( BMZ ) tarafından finanse edilen , Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu