RÖPORTAJ
Dile Getirme Kültürü ve İhbar Mekanizmaları
Begüm Akçal – Remed Etikhat Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Müdürü
20
İnsan , doğası gereği güvenmek ve güvenilmek ister . Çalışanlar ile şirketleri arasında güven ilişkisinin oluşması , gelişmesi ya da sona ermesi daha karışık ve uzun bir sürecin yaşanmasıyla mümkün olabilir . Bu doğrultuda , dile getirme kültürü oluşturmak isteyen bir kurumun değerleri arasında güven yoksa , şirket ile çalışanlar arasında bir güven ilişkisi kurulmamışsa yapılması gereken ilk şey , güven sorununun ortadan kaldırılmasıdır . Güven ilişkisinin inşa edilmesi çok zordur ve uzun zaman alır ancak yıkılması çok kısa sürebilir . Eğer şirket ile çalışanlar arasında genel bir güven sorunu bulunmuyorsa dile getirme kültürü oluşturmanın ilk adımına geçilebilir .
Kurum kültüründe “ iç sesi duymak ” nedir ? Bir organizasyonun tüm paydaşları açısından mevcut değerleri , kültürü ve itibarı koruma , çalışanların bağlılığını ve verimliliğini artırmak için ulaşılması gereken hedefleri ve bu hedeflere ulaşmada uygulanılacak stratejileri doğru belirleme hususundaki en kritik rehber , organizasyonun “ iç sesi ” dir .
Organizasyonel gelişimin yolu çalışanların seslerini duyabilecekleri , görüşlerini , önerilerini ve hatta etik ihlaller gibi konulardaki endişelerini güvenle paylaşabilecekleri kapsayıcı bir kültür oluşturmaktan geçer . Zamanla oluşacak bu güven duygusuyla yerleşen kapsayıcı bir geri bildirim kültürü , kurumların gelişim süreçlerinde ihtiyaç duydukları tüm bilgileri sağlayarak iç sesi duymalarını sağlayacaktır .
Dile getirme kültürü nedir ? Dile getirme kültürünü ; insanların sorunlarını , endişelerini , çalışma hayatı içerisinde şahit oldukları etik dışı davranışları ve hatta fikirlerini , kendilerini güvende hissettikleri bir metotla paylaşabilme imkânı ve özgürlüğü olarak tanımlıyoruz .
Bu kültürün şirket içerisinde nasıl etkin hâle getirileceği , İhbar mekanizmalarının kurum dışından yönetilmesinin nasıl faydalar sağlayacağı ,
İhbar mekanizmalarında bilgi güvenliğinin önemi gibi kritik konulardaki bilgi ve deneyimlerin , dile getirme kültürünü geliştirmede önemli rol oynadıklarını görüyoruz .
Bir kurumda dile getirme kültürü nasıl yaratılır ? İnsan , doğası gereği güvenmek ve güvenilmek ister . Çalışanlar ile şirketleri arasında güven ilişkisinin oluşması , gelişmesi ya da sona ermesi daha karışık ve uzun bir sürecin yaşanmasıyla mümkün olabilir . Bu doğrultuda , dile getirme kültürü oluşturmak isteyen bir kurumun değerleri arasında güven yoksa , şirket ile çalışanlar arasında bir güven ilişkisi kurulmamışsa yapılması gereken ilk şey , güven sorununun ortadan kaldırılmasıdır . Güven ilişkisinin inşa edilmesi çok zordur ve uzun zaman alır ancak yıkılması çok kısa sürebilir . Eğer şirket ile çalışanlar arasında genel bir güven sorunu bulunmuyorsa dile getirme kültürü oluşturmanın ilk adımına geçilebilir . İnsanların dile getirme eğiliminde olmalarının önündeki engellerin kaldırılması