Çalışanlara bildirim yükümlülüğü getiren açık kanuni bir dayanak bulunmamakla birlikte Türk Borçlar Kanunu ’ nun 396 . maddesi çalışanlara işi özenle yapma ve işverenin haklı menfaatinin korunmasında sadakatle davranma yükümlülüğü getirmektedir .
9 kişisel verilerine yönelik taleplerinin alınması ve en geç otuz gün içerisinde sonuçlandırılması amacıyla etkin başvuru mekanizmalarının yürürlüğe konulması gerekmektedir .
İş Hukuku Bakımından İhbar Mekanizmaları İhbar mekanizmaları ve ihbarda bulunan çalışanın korunması konusu , özellikle ihbar hatlarının yaygınlaşması , çalışanların bu konudaki bilinçlerinin ve işyerindeki uyum ihlallerine ilişkin farkındalıklarının artmasıyla birlikte iş hukuku uygulaması açısından daha da önemli hale gelmiştir . İş hukukunda bu konuda özel yasal düzenlemelerin bulunmaması çeşitli tartışmaları gündeme getirmiş , “ whistleblowing ” kavramının ve sınırlarının yargı kararları ve genel ilkeler çerçevesinde yorumlanması gereğini ortaya çıkarmıştır .
Çalışanlara bildirim yükümlülüğü getiren açık kanuni bir dayanak bulunmamakla birlikte Türk Borçlar Kanunu ’ nun 396 . maddesi çalışanlara işi özenle yapma ve işverenin haklı menfaatinin korunmasında sadakatle davranma yükümlülüğü getirmektedir . Bu çerçevede “ whistleblowing ”, çalışanın sadakat yükümlülüğünün bir parçası olarak tezahür etmekte ve işyeri bünyesinde gerçekleşen her türlü kural dışı iş ve eylemin bildirilmesi “ whistleblowing ” kapsamında değerlendirilmektedir . Çalışanların işverenin menfaatlerini gözetmesini gerektiren sadakat yükümlülüğü esasen işe ve işverene ilişkin gizli bilgileri ifşa etmeme , işverenin menfaatine aykırılık oluşturabilecek her türlü