INmagazine Sayı 34 Etik ve İtibar Derneği INmagazine 34 | Page 15

IÇINDEKILER
Kapak Konusu : Kârın Gölgesindeki Kayıp
İş suistimallerinin neden olduğu hasarın gerçek boyutunu ölçmek , suistimallerin gizli ve aldatma içeren doğasından dolayı imkânsızdır . Hatta çoğu zaman , soruşturmalarda itiraf eden failin suçunun ne kadarını itiraf ettiği dahi bilinememektedir . Ancak ACFE , suistimal inceleme uzmanlarından aldığı verilerle bu kaybın finansal boyutunu çalışmasında tahmin etmeye çalışıyor .
06 İhbar Mekanizmaları Ekseninde Karşılaşılan Hukuki Konular
20 Dile Getirme Kültürü ve İhbar Mekanizmaları
4
HUKUK : Etkili bir uyum programının en temel , olmazsa olmaz elementlerinden biri ihbar mekanizmalarıdır . Uyum programının etkinliği ve işlerliğinin ölçülmesi ve takibi bakımından önemli bir fonksiyonu olan ihbar mekanizmaları uyum ihlallerinin tespitinde de en etkili yöntemdir . Nitekim Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği ( ACFE ) tarafından yayınlanan 2024 yılına ilişkin suistimal raporunda da , suistimallerin ortaya çıkarılmasında açık ara en etkili aracın ihbar mekanizmaları olduğu belirtilmiştir .
RÖPORTAJ : Bir organizasyonun tüm paydaşları açısından mevcut değerleri , kültürü ve itibarı koruma , çalışanların bağlılığını ve verimliliğini artırmak için ulaşılması gereken hedefleri ve bu hedeflere ulaşmada uygulanılacak stratejileri doğru belirleme hususundaki en kritik rehber , organizasyonun “ iç sesi ” dir . Çalışanlar arasında bir güven ilişkisi kurulmamışsa yapılması gereken ilk şey , güven sorununun ortadan kaldırılmasıdır . Güven ilişkisinin inşa edilmesi çok zordur ve uzun zaman alır ancak yıkılması çok kısa sürebilir . Eğer şirket ile çalışanlar arasında genel bir güven sorunu bulunmuyorsa dile getirme kültürü oluşturmanın ilk adımına geçilebilir .
12
İş Süreçlerimizde Etik Değerlere Bağlı Hareket Ediyoruz
RÖPORTAJ : Etik ve İtibar Derneği ’ nin üyelerinden TARKEM ’ in etik ve uyum konularında yaptıklarını Genel Sekreter Özge Şenyurt Akgül ' e sorduk .
24 Kârın Gölgesindeki Kayıp ACFE 2024 Küresel Suistimal Raporu Analizi
GÜNDEM : ACFE ’ nin 2024 Küresel Suistimal Raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı . Bu rapor , iş suistimallerini yolsuzluk , varlıkların çalınması / kötüye kullanılması ve mali tablo suistimalleri olmak üzere üç ana kategori altında , mağdur kurumlar ve failler açısından detaylı bir şekilde ele alan kapsamlı bir çalışma sunuyor .
16 Dile Getirme Kültürünün 250 Yıllık Belalısı : Yöneticiye Sadakat
MAKALE : Bugün , Dünya İhbarcılar Günü yaklaşırken merak edip kayıt altına alınan ilk ihbar vakası nedir diye kısa bir araştırma yapmaya karar verdim . Görünen o ki birçok kaynak , kayıt altına alınan ilk ihbar vakası için Amerika Birleşik Devletleri ’ ni işaret ediyor . Bu ihbar vakası Amerika Birleşik Devletleri ’ nin kuruluşundan bir sene sonra , 1777 yılında kaydedilmiş .
İş suistimallerinin küresel boyutları tam olarak bilinemiyor ancak ACFE ’ nin 2024 raporunda yer alan analizler ve bulgular , Türkiye de dâhil 138 ülkeden 3,1 milyar dolar kayba neden olan 1.921 gerçek vakaya ilişkin Sertifikalı Suistimal İnceleme Uzmanları ( CFE ) tarafından sağlanan verilere dayanıyor . Bu bilgiler , şirket içi suistimallerle mücadele eden profesyonellere suistimal risklerini anlama , tespit edebilme , soruşturabilme ve risklere karşı daha iyi önlemler alabilme imkânı sunuyor .