INmagazine Sayı 33 Etik ve İtibar Derneği INmagazine 33 | Page 14

GÜNDEM
Uluslararası Şeffaflık Örgütü ’ nün 2023 verilerine göre yolsuzluk algıları ölçülen 180 ülkenin 121 ’ i 100 üzerinden 50 ’ nin altında not alarak sınıfta kalmış durumdalar . Küresel ortalama notunun 43 gibi çok düşük kalması ise , tüm önlemlere karşın yolsuzluk fenomeninin önüne geçmenin zorluğunu bizlere kanıtlıyor .
10

Endekse göre sıralamada yolsuzluk algısının en az görüldüğü ülkeler sırasıyla ; Danimarka , Finlandiya , Yeni Zelanda , Norveç ve Singapur olurken iken Yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülke ise Somali oldu . Somali ' yi , Venezüela , Suriye , Güney Sudan ve Yemen izledi .

Dünya nüfusunun yüzde 80 ’ inden fazlası ise küresel notu 43 ’ ün altında olan ülkelerde yaşıyor
Uluslararası Şeffaflık Derneği ' nin , 1995 ' ten beri yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi 2023 yayınlandı . Ülkemiz 180 ülke arasında 34 puan ile 115 . sırada bulunuyor . Türkiye 2014 yılından bu yana 11 puan kaybederken Yolsuzluk Algı Endeksi puanları ciddi ölçüde düşüş gösteren 12 ülke arasında yer alıyor . Bu ülkeler El Salvador ( 31 ), Honduras ( 23 ), Liberya ( 25 ), Myanmar ( 20 ), Nikaragua ( 17 ), Sri Lanka ( 34 ), Venezuella ( 13 ), Arjantin ( 37 ), Avusturya ( 71 ), Polonya ( 54 ), Türkiye ( 34 ) ve Birleşik Krallık ’ tan ( 71 ) oluşuyor .
Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinin Yolsuzluk Algı Endeksi ’ nde puanı 35 . Türkiye ’ nin ortalamasının da bölge ortalamasından düşük olduğu görülmekte . Doğu Avrupa ve Merkez Asya ’ bölgesinde , Bosna Hersek ( 35 ) ve Türkmenistan ’ la ( 18 ) beraber 2023 yılı endeksinde düşüş yaşayan 3 ülkeden biri Türkiye ( 34 ). Ayrıca , Sırbistan ( 36 ), Rusya ( 26 ) ve Tacikistan ’ la ( 20 ) beraber , 2023 endeksinde şimdiye kadar aldığı en düşük puanı alan ülkeler arasında yer alıyor .
Algının araştırmada kullanılmasının sebebi , yolsuzluk sıklığı veya miktarı ne olursa olsun gerçek maliyetinin hesaplanması çok zor olan gizli bir faaliyet olmasıdır . Politik skandallar , yolsuzluk soruşturmaları ve davaları algılama haricinde de somut veriler sunabilirler . Fakat basın özgürlüğü ve yargı sisteminin tarafsızlığı gibi faktörler bahsedilen somut verilerin doğruluğu konusunda şüphelere yol açabilir .
Araştırmanın istatistiksel değerlendirmesinde 3 ana yol kullanılmaktadır : Endeksin yapısının kavramsal / istatistiksel olarak tutarlılığının değerlendirilmesi , sıralamanın yorumlanması , ülkelerin puan ve sıralamalarının modellenmesinde anahtar etkenler . Yolsuzluk Algı Endeksi kamu sektöründeki yolsuzluğun düzeyini belirlemek amacıyla bir çok kaynaktan bilgi toplamaktadır . Bu bilgiler iş dünyasının ve uzmanların yolsuzluk algılarından oluşmaktadır .
Yolsuzluk Algı Endeksini oluşturabilmek için aşağıdaki adımlar izlenmektedir .
1 ) Veri Kaynaklarını Seçme : Yolsuzluk Algı Endeksinde geçerli bir kaynak olabilmeleri için her veri kaynağının aşağıdaki kriterleri yerine getirmeleri gerekmektedir .
- Kamu Sektöründeki yolsuzlukluk algılamasını sayı ile ifade etmelidir .
- Aynı ölçekte birden fazla ülke yer alıyorsa geçerli ve güvenilir bir metodolojiye dayanmalıdır .
- Güvenilir bir kurum tarafından yapılmalı ve düzenli olarak tekrar edilmesi gerekmektedir .
- Ülkeler arasındaki farkı belirtmek için yeterli varyasyonlara sahip olmalıdır .
Yolsuzluk Algı Endeksi son 2 yıl içinde yapılmış 13 farklı yolsuzluk algılama araştırması kullanarak hesaplanmaktadır . Bahsedilen kaynaklar şunlardır : African Development Bank