INmagazine Sayı 31 Etik ve İtibar Derneği INmagazine 31 | Page 28

Kurumsal Diplomasi , İsviçre ' de IMD ' de profesör olan Michael Watkins tarafından şu şekilde tanımlamaktadır :

" Üst düzey yöneticilerin , devletler , analistler , medya ve sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere kilit dış oyuncularla müzakere ederek ve ittifaklar oluşturarak kurumsal çıkarları yürütürken oynadığı rol ."
Birçok şirketteki yöneticiler , kurumsal diplomasi dediğimiz kavramı yalnızca hayırseverlik veya imaj cilalama olarak algılamaktadır Bu eski moda firmalarda , paydaş katılımından sorumlu yöneticiler genellikle diplomasi ihtiyacını itibarın artırılması açısından sınırlarlar . Ve genellikle kritik bir soruyu cevaplamakta başarısız olurlar : Ne kadar yeterlidir ?
Kurumsal diplomasinin önündeki bir diğer engel de atalettir . Örneğin finans veya operasyonlardaki yöneticiler , karar verirken ve projeleri değerlendirirken dış paydaşları dikkate almaya alışık değildir . Benzer şekilde , kurumsal iletişim veya kamu ile ilişkilerde çalışanlar , kendilerini , daha geniş bir işletmenin kilit bölümlerinden ziyade , marka bilincini artırmak veya bir düzenlemeden muafiyet sağlamak
gibi dar işlerle görevlendirilmiş yalnız ekipler olarak görebilirler .
Günümüzün birbirine bağlı dünyasında , kurumsal diplomasinin altı unsurunun başarılı bir şekilde uygulanması , her zamankinden daha büyük olan şirketler için önemli olacaktır . Gelişmekte olan pazarlarda daha fazla şirket faaliyet gösterdikçe , ülkeler arasındaki insan hakları , işçi hakları , çevresel düzenlemeler ve değerlerdeki farklılıklar , beklenmedik şekillerde önem kazanacaktır .
Kurumsal diplomasinin 6 unsuru bu açıdan çok büyük öneme sahiptir :
Durum Tespiti : Paydaşların Haritalanması ve Analizi
Burada en önemli sorular : •• Hangi paydaşlar daha fazla öneme sahiptir ? •• Hangi şikayetlere önem vermeliyim ? •• Bana başkalarını anlatması için hangi paydaşlara güvenmeliyim ? •• Paydaşlar beni nasıl görüyorlar ve onların görüşlerini nasıl etkileyebilirim ?
Bir paydaş veritabanı toplandıktan sonra , yalnızca mevcut paydaş manzarası için değil , aynı zamanda bu manzaranın gelecekteki olası gelişimini de görmeniz için senaryo analizi veya modelleme yapmanız gerekir . Modelleme , mevcut eğilimlerin incelenmesine ve varsayımsal müdahalelerin karşılaştırılmasına olanak tanır . Tabii ki , paydaş verileriniz ve modellemeniz ne kadar iyi olursa olsun , kişisel taraf da önemlidir . Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz - mükemmel şekilde yerleştirilmiş isim kartları parti yapamaz . Büyüleyici ve uyanık bir ev sahibi yapar . Beklenmedik bir misafir getirdiğinde ev sahibinin isim kartlarını gizlice yeniden karıştırması gibi , yeni bir yerde çalışmaya başladığınızda da planlarınızı değiştirmeniz gerekecektir . Öğrenme ve adaptasyon her zaman gereklidir . Firmanızı yeni bir kitleye tanıtmak , planlarınızı duyurmak ve insanları iyi niyetinize ikna etmek için gereken iletişim stratejisi de öyle . Planları uygulamak için de kararlı çalışanlara ihtiyaç duyulacaktır . Durum Tespiti esastır , ancak kurumsal diplomasiye entegre bir yaklaşımın sadece bir unsurudur .
Entegrasyon : Paydaş Haritalarından Finansal ve Operasyonel Performansa
İşyeri argümanlarını kazanmak için kanıtlarınızı belirlemelisiniz . Şirketler , potansiyel yatırımları değerlendirmek için indirgenmiş nakit akışı ( DCF ) analizlerini , yeni ürünleri değerlendirmek için tüketici anketlerini ve çevrimiçi reklam kampanyalarını izlemek için tıklama çalışmalarını kullanır . Hikayeler de - biz insanlar hikaye anlatıcıları olduğumuz ve gerçekleri anlatılara dönüştürerek dünyayı anlamlandırdığımız için- önemlidir . Ancak hikayeler -sayılarla desteklenmedikçe - tek başına meslektaşları ikna etmeyecektir .
11
Kurumsal diplomatlar çoğu zaman sayıları görmezden gelirler . Ahlaki çekiciliğin veya vahim kehanetlerin iş arkadaşlarını etkileyeceğini düşünürler . Bunlar yardımcı olabilir . Şirketler doğru ve yanlışı önemser ve hepimiz hatalardan ders alırız . Ancak bunlar