HUKUK
Direktif Teklifi ' nde , Avrupa Birliği dahilinde ve / veya dışında faaliyet göstermekte olan , özetle sürdürülebilir bir ekonomi ve toplum inşa etmekte kritik role sahip olan ve öngörülen şartları sağlayan şirketlerin kendi faaliyetlerinde , bağlı ortaklıklarının ve ilişkide bulundukları tedarik zincirlerindeki şirketlerin faaliyetlerinde olumsuz insan hakları ve çevresel etkilerin belirlenmesi , sona erdirilmesi , önlenmesi , bunların etkilerinin azaltılması yönünde planlama yapılması ve tüm bu süreçlerin izlenmesi ve düzeltilmesi hedeflenmiştir .
Direktif Teklifi , onaylanmak üzere Avrupa Birliği ( AB ) Parlamentosu ve Konsey ' e sunulacak ve kabul edilirse , üye devletlerin direktifi ulusal hukuka aktarması ve kanunlaştırması için iki yıllık bir süreleri olacak .
Bundan daha öncesine , yakın geçmişe gidildiğinde ise , kimi AB üye devletlerin insan hakları ve sürdürülebilirlik konularında halihazırda benzer ve fakat kapsam ve uygulama şekillerinde farklılıklar barındıran yasal çalışmalar yaptıklarını ve yürürlüğe koyduklarını biliyoruz . Birleşik Krallık , Almanya , Hollanda gibi ülkelerin yanı sıra kendi iç düzenlemesini yapan öncü ülkelerden biri de Fransa .
Kanun ' da açık düzenlemenin olmayışı kapsam dahilindeki şirket türleri bakımından yorum ve tartışmaları bugüne taşımaktadır . Uygulamada ise SAS türündeki Decathlon Fransa , Renault , Arcelormittal gibi büyük Fransız gruplarının tedbirli davranarak halihazırda ihtiyat planı oluşturduklarını ve yayınladıklarını görebiliyoruz .
(" Kanun ") 1 21 Şubat 2017 tarihinde , yasa teklifinin 2 sunulmasından neredeyse iki yıl sonra kabul etmiş , Kanun daha sonra Fransız Ticaret Kanunu ' nun L . 225-102-4 ve L . 225- 102-5 maddelerine derç edilmişti .
Kanun , özetle kapsama giren şirketler için ; şirketin , bağlı ortaklıklarının , alt yüklenicilerinin ve şirketin ticari ilişki içinde olduğu tedarikçilerin faaliyetlerinden kaynaklanan " insan hakları ve temel özgürlükler ", " sağlık ve güvenlik " ile " çevresel " konulara ilişkin ciddi ihlallerin önlenmesine ve risklerin
14
Bu makalemizde sınır ötesi uygulama alanı ve etkileri sebebiyle Fransa ' nın İhtiyat Görevi Kanunu ' nu daha yakından inceleyeceğiz .
Fransa Parlamentosu , insan hakları ve temel özgürlükler , sağlık ve güvenlik ile çevresel konulara ilişkin ciddi ihlallerin önlenmesine ve bu kapsamda risklerin önceden belirlenerek gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik yükümlülükler getiren İhtiyat Görevi Kanunu ' nu ( Loi relative au devoir de vigilance des sociétés mères et des entreprises donneuses d ' ordre )
1 27 Mart 2017 tarihli 2017-399 sayılı İhtiyat Görevi Kanunu ( Loi n ° 2017-399 du 27 mars 2017 relative au devoir de vigilance des sociétés mères et des entreprises donneuses d ' ordre ).
2 11 Şubat 2015 tarihli 2578 numaralı İhtiyat Görevi Kanun Teklifi ( Proposition de loi n ° 2578 du 11 février 2015 relative au devoir de vigilance des sociétés mères et des entreprises donneuses d ' ordre n ° 257 ).