INmagazine Sayı 28 Etik ve İtibar Derneği INmagazine sayı 28 | Page 51

1960 ’ lı yıllarda Türkiye ’ de yaşanan sanayileşme ve buna bağlı olarak gelişen hizmetler , özel sektörün kayda değer bir ivme kazanmasını sağlamıştır . Bu süreçte ekonominin itici gücü haline gelen sanayici ve iş adamları , firma ve sektörlerini ulusal ve uluslararası düzeyde temsil edecek gönüllü yapılara ihtiyaç duymuşlardır . Bu çerçevede 1970 ’ lerin başından itibaren sanayici ve iş adamları denekleri ve sektörel dernekler kurulmaya başlamıştır . Sakıp Sabancı , Vehbi Koç ve Nejat Eczacıbaşı ’ nın başı çektiği Türkiye ’ nin ilk kuşak sanayicileri 1971 yılında TÜSİAD çatısı altında bir araya gelerek ilk ve en önemli adımlardan birini atmışlardır . TÜSİAD ile aynı dönemde birbiri ardına kurulmaya başlayan “ sektörel dernekler ” ve yerel sanayici ve iş adamı dernekleri , Türkiye ’ nin ekonomik ve sosyal gelişmesine katkında bulunma ” amacı ile birbirlerinden bağımsız çok önemli çalışmalar yürütmüşlerdir .

1980 ’ li yıllardan itibaren öne çıkan girişimci ruh ve sayıları hızla artan KOBİ ’ ler ise alt sektörlerin de hızla dernekleşmesini sağlamıştır . 2000 ’ li yıllara gelindiğinde sayıları 100 ’ un üzerine çıkan sektörel dernekler ile birlikte iş dünyası dikey yani iş kolları temelinde örgütlenme sürecini tamamlama aşmasına geldi . Her biri sektörel düzeyde inisiyatif konumuna gelen kuruluşlar , 1997 yılında TÜSİ- AD ’ ın sektörel dernekler ile ortak çalışarak hazırladığı “ Rekabet Stratejileri ’ raporlarının hazırlık aşamasında tanışma imkanı bulmuşlardır . Elektronik , çimento , otomotiv , otomotiv yan sanayii , beyaz eşya , biyoteknoloji ve makine imalatı sektörleri için hazırlanan “ Rekabet Stratejileri ’ raporları , derneklerin ortak projeler ile daha faydalı sonuçlar alabileceklerinin ilk göstergesi olmuştur .
2000 ’ li yıllara gelindiğinde sayıları 100 ’ un üzerine çıkan sektörel dernekler ile birlikte iş dünyası dikey yani iş kolları temelinde örgütlenme sürecini tamamlama aşmasına geldi .
getirmiştir ve 41 dernek 12 Aralık 2000 tarihinde “ Sektörel Dernekler Platformu ” nu oluşturulmuştur . Platform gündemini ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ve rekabetçilik konuları ile ilgili çalışmalar oluşturmaktaydı . Sektörlerin Avrupa Birliği konusundaki duyarlılıklarını arttırıp kamu kesimi ile sağlıklı ilişkiler geliştirmek hedeflenmiştir . Platform bu çerçevede , Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ile yakın ilişki içinde bulunmuştur .
Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 2004 yılında Medeni Kanun ve buna bağlı olarak dernekler kanununda yapılan değişiklikler , derneklerin federasyon ve konfederasyonlar kurarak bir araya gelmesine imkan sağladı . Bu noktada platform çalışmaları yeni bir evreye girdi . Böylece sivil toplumda yaşanan 30 yıllık önemli birikim , son dönemde yakalanan sinerji ile birleşip 7 Mayıs 2004 tarihinde SEDEFED ’ in kurulmasına zemin hazırladı .
Bu süreçte , sektörel dernekler ile birlikte Türkiye ’ nin dört bir yanına dağılmış yerel sanayici ve iş adamı dernekleri de federasyonlaşma sürecine katıldı ve “ bölgesel federasyonları ” kurdu . SEDEFED kuruluşunun ardından , Aralık 2004 ’ te gerçekleştirdiği “ Atölye ve Bilgilendirmeli Arama Konferansı ” ile vizyonunu belirledi : “ Gelişen dünya ve ülke koşullarında , reel sektörümüzün sürdürülebilir rekabet gücünün arttırılması ve Türkiye ’ nin , başta AB olmak üzere , uluslararası stratejik işbirliklerinin geliştirilmesinde etkili bir sivil toplum kuruluşu olmak ”.
SEDEFED , vizyonunda yer alan “… etkili bir sivil toplum kuruluşu olmak .”
47
Bu süreçte sektörler arasında doğan sinerji sektörel dernekleri bir araya