1 . Kurumsal Yönetim Halka arz edilen şirketlerin en önemli sorumluluğu , bir şirketin eşitlik , şeffaflık , hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkelerine göre yönetilmesi anlamına gelen kurumsal yönetimdir . Günümüzde halka açık şirketlerin tabi olduğu kurumsal yönetime ilişkin yükümlülükler , SPK ’ nın II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği ile düzenlenmektedir . Bu tebliğ ile kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporlaması , ilişkili taraf işlemleri ve yatırımcı ilişkileri bölümüne ilişkin konular düzenlenmektedir .
Ülkemizde payları borsanın Yıldız Pazar , Ana Pazar ve Alt Pazar ’ ında işlem gören şirketlerin , yatırımcı ilişkileri bölümü kurmaları zorunludur . Her ne kadar halka yeni arz edilen şirketlerin bu birimi paylarının borsada işlem görmeye başlamasının ardından altı ay içinde kurmaları gerekse de bu birimin halka arz öncesinde kurulmasının , başta halka arzın başarılı olması da dahil olmak üzere şirketlere sayısız faydası bulunmaktadır . Ayrıca yatırımcı ilişkilerinin sorumlulukları arasında yer alan “ sermaye piyasası mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesini gözetmek ve izlemek ” sorumluluğu , çok önemli bir sorumluluk olarak karşımıza çıkmaktadır . Yeni halka arz edilecek ve ilk kez yatırımcı ilişkileri birimi kuracak olan şirketlere Yatırımcı İlişkileri Derneği ( TÜYİD ) yol gösterebilir .
Kurumsal Yönetim Tebliği ’ nin ekinde kurumsal yönetim ilkeleri yer almaktadır . İlkelerin dört bölümü bulunup bu bölümler sırasıyla Pay Sahipleri , Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık , Menfaat Sahipleri ve Yönetim Kurulu olarak karşımıza çıkmaktadır . Toplamda dört ayrı bölümde yer alan 97 ilkenin 24 ’ üne uymak , halka açık şirketler için zorunludur .
Pay Sahipleri bölümüyle ilgili olarak halka arza hazırlanan şirketlerin en
Kurumsal Yönetim Tebliği ’ nin ekinde kurumsal yönetim ilkeleri yer almaktadır . İlkelerin dört bölümü bulunup bu bölümler sırasıyla Pay Sahipleri , Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık , Menfaat Sahipleri ve Yönetim Kurulu olarak karşımıza çıkmaktadır .
çok zorlanacakları konulardan biri , elektronik genel kurul olarak karşımıza çıkmaktadır . Özellikle yeni halka arz edilecek ve ilk kez elektronik genel kurul yönetecek olan şirketlerin bu alanda deneyimli uzmanlarla çalışması tavsiye edilmektedir .
Sermaye piyasası mevzuatında kamuyu aydınlatmayla ilgili düzenlemeler , Özel Durumlar ve Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar tebliğlerinde düzenlenmiştir . Yatırımcılarla iletişimde şeffaflık , eşitlik , güvenilirlik , süreklilik , tutarlılık gibi ilkeler ön planda olmalı , çift taraflı ve güvene dayalı bir iletişim kurulmalıdır . Tutarlı ve etkin bu iletişim , iyi günde olduğu kadar kötü günde de sürdürülmelidir .
Şirketin en üst yönetim organı yönetim kuruludur . Yönetim kurulu , hissedarlar ile üst yönetim arasında köprü görevi görmektedir . Yönetim kurulunun misyonu , en yüksek karar mercii olarak şirketi proaktif bir şekilde yönlendirmek , uzun vadede hissedarlarına sürekli ve kalıcı değer yaratmaktır . Yönetim kurulunun oluşumu ve çeşitliliği kadar , şirket genel sekreteri pozisyonunun varlığı , şirkete yeni atanan yönetim kurulu üyeleri için bir oryantasyon programı , yönetici sigortası , e-YKS programı , yönetim kurulu performans değerlendirmesi ve komiteler ile yönetim kurulunun etkinliğinin arttırılması da önemlidir .
İlkelere uyum kadar uyumun raporlanması da önem taşımaktadır . SPK ’ nın 11.01.2019 tarihli duyurusuyla kurumsal yönetim raporlamasında önemli bir değişiklik yapılmış ve halka açık şirketlerden kurumsal yönetime ilişkin uyumlarını üçlü raporlamayla belgelemeleri istenmiştir . Bunlar Kurumsal Yönetim Uyum Raporu , Kurumsal Yönetim Bilgi Formu ve Kurumsal Yönetim Anlatı Bölümü ’ dür . Yeni halka arz edilecek ve ilk
41