INmagazine Sayı 26 Etik ve İtibar Derneği Etik ve İtibar Derneği | Page 36

MAKALE
Marx ’ a göre : “ Varlıklarının toplumsal üretiminde , insanlar , aralarında , zorunlu , kendi iradelerine bağlı olmayan belirli ilişkiler kurarlar ; bu üretim ilişkileri , onların maddi üretici güçlerinin belirli bir gelişme derecesine tekabül eder . Bu üretim ilişkilerinin tümü , toplumun iktisadi yapısını , belirli toplumsal bilinç şekillerine tekabül eden bir hukuki ve siyasal üstyapının üzerinde yükseldiği somut temeli oluşturur . Maddi hayatın üretim tarzı , genel olarak toplumsal , siyasal ve entelektüel hayat sürecini koşullandırır . İnsanların varlığını belirleyen şey , bilinçleri değildir ; tam tersine , onların bilincini belirleyen , toplumsal varlıklarıdır .” ( Karl Marx , Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı )
34 bilinçleri değildir ; tam tersine , onların bilincini belirleyen , toplumsal varlıklarıdır .” ( Karl Marx , Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı )
Bununla birlikte , Marx ' ın " altyapı üstyapıyı belirler " önermesi bazı açıklamalar gerektirmektedir :
- Altyapı , yalnızca belirli bir ekonomik öğe değil , üretim ilişkilerinin bütünüdür , ör . çalışma sınıfı
-Tarihsel olarak üstyapı , toplumun farklı eylemlerinde eşit olmadan bir şekilde değişir ve gelişir ; örneğin , sanat , siyaset , ekonomi vb .
- Alt yapı üst yapı ilişkisi tek taraflı değil karşılıklı ve etkileşimli bir ilişkidir .
Fakat asıl önemli nokta olarak görmemiz gereken toplumda mevcut bulunan ekonomik düzeninin , toplumun üst yapısına etki etmesidir . Eğer bir toplumda yolsuzluk ve suistimaller varsa bunun en büyük etkenlerinden biri olarak ekonomik ilişkilerin nasıl olduğunu ve yürüdüğünü incelememiz gerekir . Bazı çalışmalarda yapılan toplumun sahip olduğu kültürün yolsuzluğu ve suistimalleri etkileyeceği düşüncesi kısmen doğru olsa da ancak ekonomik ilişkilerin analizi ile tamamlanırsa bir anlam kazanabilecektir . Üretim ilişkileri ve sermayenin dağılımındaki eşitsizlik bazı grupların veya bireylerin diğerlerinden daha fazla yararlanabileceği kalıcı çarpıklıklar yaratmaktadır .· Özellikle sermaye dağılımı ile ilgili olan çarpıklıklar yolsuzluğun en önemli faktörlerinden biri olmaktadır .
Yolsuzluğun ekonomik sonuçları ise iki sınıfa ayrılabilir : Statik ve dinamik . Statik olarak yolsuzluk , dara kaybına yol açarken , fiyatların marjinal üretim maliyetinden daha yüksek