INmagazine Sayı 25 Etik ve İtibar Derneği Etik ve İtibar Derneği | Page 39

da yürütülen çalışmalar ve iş ortaklarımızla ya da alanında uzmanlık sahibi seçkin şirketlerle geliştirilen ortak çalışmalar da sürdürülebilirlik alanında gerek stratejik rekabet artışı gerek Türkiye ’ de zeminin güçlendirilmesi konularında değerli çalışmalara imkân sağlıyor .
Bu çalışmaların bütün dinamik etkenlerini bir arada değerlendiren , entegre bir anlayışla raporlanması karar alma süreçlerini kolaylaştıran bir diğer yöntem olarak Borusan ’ da öne çıkıyor . Böylelikle sadece raporlama değil , aslında şirketimizin stratejilerini ve yatırım kararlarını planlarken yine entegre düşünce anlayışıyla hareket edilmesini kolaylaştırıyor . Bu alandaki uluslararası raporlama yapısında yaşanan kapsamlı dönüşüm de takip edilerek benzer bir anlayışın adım adım benimsenerek içselleştirilmesi hedefleniyor . Geçtiğimiz yıl yayımlanan
sürdürülebilirlik raporumuzu da bu anlamda karar alma süreçleriyle birlikte çok daha entegre bir yapıda tasarladık ve bu yıl bir adım daha ileriye taşımayı hedefledik . Zira günümüzde gittikçe daha çok önem kazanan çifte önemlilik ( double materiality ) perspektifi doğrultusunda sadece şirketlerimizin ve iş sonuçlarının doğa ve iklim üzerindeki etkilerini değil , iklim değişikliğinin Borusan ’ ın geleceğe dair stratejilerine olası etkilerini de dikkatle ele almak hayati bir önem kazandı . Borusan olarak biz de yatırımcılarımız başta olmak üzere parçası olduğumuz toplumu da kapsayan tüm paydaşlarımıza bu konuda olabildiğince şeffaf ve anlaşılır bilgi aktarmayı son derece önemli bir görev ve sorumluluk olarak kabul ediyoruz .
Bu alanda her bir Grup Şirketimizde çok sayıda proje yürütülürken birkaç başlık da öne çıkıyor :
• Performans Yönetimi ve Hedefler : Çalışmaların sürekli odakta tutulabilmesi ve gerekli maliyetler üstlenilerek inovatif açılımlara ulaşılabilmesi amacıyla şirketler ve ilgili yöneticiler için Grup Stratejisi ile tutarlı ESG hedef kartlarının tasarlanarak uygulanması yönünde çalışmalar
• Enerji , Emisyon ve Ürün Bazlı Takip Sistemleri : Enerji ve emisyonların uluslararası standartlarda izlenerek kaydedilmesi , gerekli standartlarda doğrulanarak belgelenmesi ve Grup içerisinde harmonize bir dijital altyapıda raporlanması sistemlerinin güçlendirilmesi . Gerekli noktalarda bunun ürün ve hizmet bazlı kırılım modellerinin tamamlanması .
• Yeşil Enerji Üretimi ve Kullanımı : Şirket lokasyonlarında ya da ilgili bölgelerde en verimli yeşil enerji üretim imkanları araştırılıyor , pilot uygulamalar ve yeni yatırımların fizibiliteleri değerlendirilerek daha yüksek yeşil enerji kullanımı için çalışmalar artırılıyor .
• Dijital Lojistik Uygulamaları : Optimum güzergah tanımlaması , araçların
azami verimlilikle planlanması gibi alanlarda yüksek katkı sağlayan ve Avrupa ’ nın en büyük platformlarından Elektronik Taşımacılık Ağı ’ nın ( eTA ) olabildiğince kullanılması ve geliştirilmeye devam edilmesi .
• Tedarik Zinciri Planlamaları : AYM hazırlıklarına uyumlu olarak geleceğe dönük tedarik zinciri planlamaları çalışmaları bağlamında devredilen karbon yükü değerlendirmeleri ve lojistik mesafe planlamalarını da kapsayan Kapsam 1-2-3 emisyonların azaltılması planlamaları .
• Dijital İnovasyon : Borusan bünyesindeki 4 Ar-Ge merkezi tarafından geliştirilen uygulamalarla daha sürdürülebilir ürün ve hizmet sağlama imkanlarının artırılması .
Son Söz Bu alanda yürütülen çalışmalar makro düzeyde özetlendiğinde dahi tam olarak bu sayfalara anlaşılabilir şekilde sığdırılamaz . Ancak hedefler , ilkeler ve değerler düzleminde bunları özetlemek mümkün olabilir . Özetle Borusan olarak sürdürülebilirliği her zaman olduğundan çok daha güçlü bir şekilde iş stratejilerinin odağımıza alıyor ve bunları şu üç başlık çerçevesinde konumlandırıyoruz :
Toplumsal Fayda , Ulusal ve Küresel İtibar , Küresel Rekabet Gücü ve Uluslararası Mevzuat Uyumu . Böylelikle sürdürülebilirlik başlığı artık bir raporlama ve koordinasyon alanı değil , kuruluşundan bu yana var olan değerin de ötesinde bir ana iş fonksiyonu ( core business function ) olarak ilgili tüm birimlerin sorumluluklarının parçasına ve kritik olarak değerlendirilen bir yetkinliğe dönüşüyor .
Bu hedeflerin karşılanması , gerekli mevzuat uyumu , yatırımcı ilişkileri yönetimi , ölçüm , doğrulama ve emisyon azaltımı ya da dengelemesi , bunların finansman imkanları gibi başlıkların sağlıklı yönlendirilmesi için de pek çok alt başlıkta bilgi ve deneyim sahibi olmayı gerektirdiği saptamasıyla geleceği planlıyoruz .
37