İTİBAR
6
Rüşvetle Mücadele Kanunları ve Yeşil Mutabakat ile de şirketlerden beklenenlerin artık beklentiden çıkıp kanunlara yansıdığını ve bu davranışların artık asgari sorumlu davranış standartları hâline geldiğini görüyoruz .
koruma ve gizliliği , cinsiyet ve çeşitliliği , çalışan bağlılığını , toplumsal ilişkileri , insan hakları ve çalışma standartlarını ; kurumsal yönetişim açısından ise yönetim kurulu kompozisyonunu , denetim komitesi yapısını , yöneticilere yapılan ödemeleri , rüşvet ve yolsuzlukla mücadeleyi , lobiciliği , siyasi katkılar ve bildirim mekanizmalarını ve unsurlarını içeriyor . Fark ettiğiniz üzere paydaşların beklentileri , finansal faktörlerden ağırlıklı olarak finansal olmayan faktörlere doğru kaymaktadır . Şirketlerin çok yakın bir gelecekte yatırım fırsatları yaratmak , risklerini azaltmak , marka itibarını geliştirmek ve değer yaratmak için bu konular üzerinde ciddi yatırımlar yapması gerektiğini söylemek çok abartılı olmayacaktır . Bu , yeni bir trend : Değişen tüketici ve yatırımcı etiği . Tüketiciler , beklediği davranışı göstermeyen bir şirketin ürününü veya hizmetini almayacaklar . Yatırımcılar , kritik riskleri ve büyüme fırsatlarını belirlemek için analiz süreçlerinin bir parçası olarak bu finansal olmayan faktörleri giderek daha fazla uygulayacaklar .
Almanya Tedarik Zinciri Kanunu da önemli bir sürecin başlangıcı . Birleşmiş Millet İş Dünyası ve İnsan Hakları İlkeleri ’ ne dayanan bu kanun , 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak . Kanun , Alman şirketlerinin tedarikçilerinin insan hakları ( çevresel unsurları da içeren ) ihlallerini önlemeyi amaçlıyor . Kanuna göre Alman şirketleri ; tedarik zincirindeki üçüncü taraflara ilişkin riskleri değerlendirerek insan hakları çerçevesinde özenli inceleme yapacak ; bu incelemenin sonuçlarına göre tedarikçi seçimini gerçekleştirecek ; üçüncü taraflarına eğitim verecek ; gözetim faaliyetleri yürütecek ve bu ihlallerle mücadele için bildirim mekanizmaları kuracak . Avrupa ’ nın dinamosu olan
Almanya ’ nın bu kanunu çıkarmasının ardından diğer Avrupa Topluluğu ülkelerinin de benzer kanunları yürürlüğe koyması fazla vakit almayacaktır .
Rüşvetle Mücadele Kanunları ve Yeşil Mutabakat ile de şirketlerden beklenenlerin artık beklentiden çıkıp kanunlara yansıdığını ve bu davranışların artık asgari sorumlu davranış standartları hâline geldiğini görüyoruz .
Sonuç olarak ; dünyada toplumların