İTİBAR
4
: Fikret Sebilcioğlu - SMMM , CFE , TRACE Anti-Bribery Specialist
Paydaş Beklentileriyle
Şekillenen İtibar Yolculuğu
Olağandışı bir hızla gelişen küreselleşme , şirketlerin devasa boyutlara ulaşmasına neden oldu ve doğal olarak toplum üzerindeki etkilerini artırmaya başladı . Belki kapitalizmin kurucuları dahi şirketlerin böylesine büyüyeceklerini , sınır ötesi etkiler yaratacaklarını hatta devletlerden bile daha etkili yapılar olacaklarını tahmin etmemişlerdi .
Kâr motivasyonu , uzun yıllar boyunca hissedarların en fazla önem verdiği olgu oldu ve ne pahasına olursa olsun daha fazla kâr ve olumlu finansal veriler , şirketlerin değerlendirilmesinde öncelik sırasında ilk yeri aldı . Hayalperest olmayalım , kâr tabii ki hâlen çok önemli ve hep önemli olmaya devam edecek . Bu , oldukça anlamlı ve yatırımcıların risk almasındaki ana motivasyon kaynağı . Ancak bu sistemde bir şeyler değişmeye başladı . Bu makalemde bu değişimi irdelemek istiyorum .
Bir şirketin ürünlerinde , operasyonlarında , pazarlarında , sektöründe veya faaliyet sonuçlarında herhangi bir paya veya hak talebine sahip taraflar ( çalışanlar , hissedarlar / yatırımcılar , müşteriler , tedarikçiler , devlet kurumları , toplum ve diğerleri ) şirketin paydaşları olarak tanımlanıyorlar . Bu paydaşların şirketlerden etkilendikleri gibi , şirketleri önemli ölçüde etkileme kabiliyetleri de var .
Şirketlerin paydaşlarla iki yönlü alışverişi var . Örneğin ; yatırımcılardan fon alıyorlar , karşılığında şirketin daha değerli hâle gelmesi için çalışıyorlar ; yönetici ve çalışanların emeğini satın alıyorlar , karşılığında bir ücret ödüyorlar ; müşterilere mal veya hizmet satıyorlar , karşılığında para alıyorlar ; tedarikçilerden mal veya hizmet alıyorlar , karşılığında para