INmagazine Sayı 23 Etik ve İtibar Derneği Etik ve İtibar Derneği | Page 36

DOSYA
34
Dünya çapında ESG hakkında yapılan bazı düzenlemeler aşağıdaki şekildedir : 2010 Kaliforniya Tedarik Zincirlerinde Şeffaflık Yasası : Şirketlerin tedarik zincirlerinde hem yurt içinde hem de uluslararası düzeyde insan kaçakçılığını ve köleliği önleme ve sonlandırma çabaları hakkında tüketicilere kritik bilgiler sağlamaya yöneliktir .
Dodd-Frank Yasası - Bölüm 1502 ( ABD Çatışmalı Maden Yasası ): ABD ’ de halka açık şirketlerin , Kongo veya komşu bölgelerde yer alan tedarik zincirlerini kalay , tungsten , tantal ve altın açısından kontrol etmelerini , buldukları riskleri ele almak için adımlar atmalarını ve çalışmalarını her yıl Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ’ na rapor etmelerini gerektirir . Şirketler , bu bölgeden kaynak sağlamayı bırakmaya teşvik edilmemekte ; ancak tedarik zincirlerinde silahlı grupları veya insan hakları ihlallerini finanse etmediklerinden emin olmak için gerekli özeni göstererek çalıştıklarını göstermeleri gerekmektedir .
Yabancı Yolsuzluk Faaliyetleri Yasası ( 1977 ) FCPA : ABD dışında , belirli kişi ve kuruluş sınıflarının , iş edinmeye veya işte kalmalarına yardımcı olmak için yabancı devlet yetkililerine ödeme yapmasını yasadışı hale getirmek için çıkarılmıştır .
Trade Enforcement Act ( 2015 ): Zorunlu raporlama ve yasal tedbirler ile adil ve rekabetçi bir ticaret ortamı sağlamayı amaçlar .
Birleşik Krallık Modern Kölelik Yasası ( 2015 ): Birleşik Krallık ’ ta modern kölelikle mücadele etmek amacıyla tasarlanan yasa , insan ticareti ve kölelikle ilgili önceki suçları birleştirmektedir . Kuruluşlar , kendi bünyelerinde ve tedarik zincirlerinde modern köleliğin yer almadığının kontrolünün sağlanabilmesi için
YABANCI YOLSUZLUK FAALIYETLERI YASASI ( FCPA ) ABD DIŞINDA , BELIRLI KIŞI VE KURULUŞ SINIFLARININ , IŞ EDINMEYE VEYA IŞTE KALMALARINA YARDIMCI OLMAK IÇIN YABANCI DEVLET YETKILILERINE ÖDEME YAPMASINI YASADIŞI HALE GETIRMEK IÇIN 1977 YILINDA ÇIKARILMIŞTIR .
ilgili mali yıl içinde atılan adımların ayrıntılarını içeren bir şeffaflık beyanı sunmakla mükelleftir .
Avustralya Modern Kölelik Yasası 2018 : Avustralya ’ da faaliyet gösteren büyük Avustralya kuruluşlarının ve yabancı kuruluşların , faaliyetlerinde ve tedarik zincirlerinde modern kölelik riskleri ve bu riskleri ele almak için alınan önlemler hakkında yıllık olarak rapor vermesini gerektirir .
Çin Maden Tedarik Zincirleri için Yönergeler : Maden kaynaklarını ve ilgili ürünlerini çıkaran ve kullanan ve maden tedarik zincirinin herhangi bir noktasında yer alan şirketlere ; çatışmaya , ciddi insan hakları ihlallerine , tehditlere veya ciddi suiistimallere doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunma risklerini belirlemek , önlemek ve azaltmak için rehberlik ve destek sağlamaktadır .
2020 Hollanda Çocuk İşçiliği Durum Tespiti Yasası : Hollandalı son kullanıcılara mal ve hizmet satan şirketlerin tedarik zincirlerinde çocuk işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığını tespit etmeleri gereklidir . Tedarik zincirinde çocuk işçiliğinin bulunması durumunda , şirketler bununla mücadele etmek için bir eylem planı hazırlamalı ; soruşturma ve eylem planları hakkında bir durum tespiti bildirimi yayınlamalıdır .
Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Haklarına İlişkin Yol Gösterici İlkeler 2011 ( UN Guiding Principles ): Birleşmiş Milletler ’ in insan
haklarına , ulus-ötesi şirketlere ve diğer ticari işletmelere ilişkin “ Koru , Saygı Göster ve Çözüm Üret ” çerçevesini uygulayan 31 ilkeden oluşmaktadır . Bu Yol Gösterici İlkeler , ticari faaliyetlerle bağlantılı insan hakları üzerindeki olumsuz etki riskinin önlenmesi ve ele alınması için ilk küresel standard olarak kabul edilir . İlkeler , iş ve insan haklarına ilişkin standartları ve uygulamaları geliştirmek için uluslararası kabul görmüş çerçeveyi sağlamaya da devam etmektedir .
Japonya Yeşil Alımları Teşvik Etme Yasası ( 2000 ): Çevresel yükleri azaltan mal ve hizmetlere ( çevre dostu mallar ) ilişkin kamu alımlarını teşvik etmek ve bu mal ile hizmetler hakkında bilgi sağlamak için çıkarılmıştır .
Yukarıdaki düzenlemeler ve standartlar , günümüzde karşılaşılan en yaygın düzenlemelerden sadece bazılarıdır . 2021 sonu ve devamında yürürlüğe girmesi beklenen yeni düzenlemeler ise şöyle özetlenebilir :
Zorunlu Kurumsal İnsan Hakları ve Çevresel Özenli İnceleme İnisiyatifi ( Avrupa ): Bu yeni inisiyatif , şirketlere operasyonları , doğrudan ve dolaylı iş ilişkileri ve yatırım zincirleri dahil olmak üzere tüm tedarik zincirlerinde çevre ve insan hakları konusunda özenli inceleme yapma gerekliliklerini getiriyor . Önerilen kurallar , AB ’ de yerleşik olup olmadıklarına bakılmaksızın , AB içinde faaliyet gösteren herhangi bir şirket için geçerli olacak .
Uygur Zorunlu Çalışmayı Önleme Yasası ( Amerika Birleşik Devletleri ): Söz konusu yasa , Çin ’ in Sincan Uygur Özerk bölgesine , Sincan ’ dan belirli ithalat ürünlerinin yasaklanması ve oradaki insan hakları ihlallerinden sorumlu olanlara yaptırım uygulanması da dahil olmak üzere çeşitli kısıtlamalar getirmektedir .
Tedarik Zincirlerinde Şeffaflık Yasası ( Kanada ): Kanadalı işletmelere