INmagazine Sayı 23 Etik ve İtibar Derneği Etik ve İtibar Derneği | Page 31

Bu çelişkili durumu , eğitimi alanlar , verenler ve hesap soranlar perspektifinden inceleyeceğim bu yazıyı okurken , kendi tecrübelerinizden yansımalar bulacağınız örnekleri , araştırma sonuçlarını ve bir uyum eğitimi programını başarılı yapacak basit ancak etkili olduğunu düşündüğüm pratik ipuçlarını paylaşacağım . Ancak gelin , bu yolculuğumuza başlamadan bir adım geriye atalım ve uyum programının işlevini ve şirketimiz için önemini hatırlayalım . Etkili bir uyum programı , iş kararlarınızı tabi olduğunuz tüm yasal düzenlemeler ve şirket politikalarına uygun vermenizi , dolayısıyla attığınız her adımda kendinizi ve şirketinizi korumanızı , risklerinizi en etkin şekilde yönetmenizi ve kurum itibarını korumanızı sağlar . Küresel ticaretin her geçen gün daha da karmaşık hale gelen dinamikleri , hukuki düzenlemeler , değişen paydaş beklentileri ve içinden geçtiğimiz süreçte olduğu gibi , paradigma değişimini tetikleyen kontrolümüz dışındaki etmenlerin yarattığı “ mükemmel fırtına ” 1 ile mücadele edebilmemizi sağlayacak araçların başında ise uyum eğitimleri geliyor . Gelin ideal bir uyum eğitimi programını tarif etmeden önce paydaşların uyum eğitimleri ile ilgili görüşlerine ve beklentilerine bakalım .
KANUN YAPICILAR , DÜZENLEYICILER VE ULUSLARARASI STANDARTLAR Her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti hukuki mevzuatında uyum eğitimleri bir standarda bağlanmamış da olsa müşterimiz olan küresel şirketlerin tabi olduğu hukuki düzenlemeler , bunların rehberleri ve son yıllarda hayatımıza giren ISO37001 ve ISO37301 standartları uyum eğitimini “ yararlı ” değil “ mecburi ” olarak tanımlıyor ve uyum eğitiminin bir “ iç kontrol ” olduğuna vurgu yapıyor . En basit haliyle şu üç kriteri sağlamayan uyum eğitimini de başarılı veya makbul saymıyor : 1 ) Uyum eğitimi , ilgili personelin yönettiği riskler ile uyumlu olmalıdır . 2 ) Eğitimlerin etkinliği ölçülmelidir 3 ) Eğitimler etkinlik bakımından değerlendirilmeli ve sürekli bir gelişim planı olmalıdır .
Eğitimi Verenler ve Eğitim Programının Performansından Sorumlu Olanlar ISO37301 , UKBA ve FCPA gibi referans standart veya rehberlerde uyum eğitimlerinin temel özellikleri açıklıkla ortaya konmuş olmasına ve bu alana devasa bütçeler tahsis edilmesine rağmen yaşanan verimsizlik ve başarısızlık sadece bizim değil tüm dünyanın gündeminde
THOMSON REUTERS IÇIN YAPILAN BIR ARAŞTIRMA , UYUM PROGRAMININ ETKINLIĞINI ŞIRKETIN PERFORMANSI IÇIN ÇOK ÖNEMLI BIR FAKTÖR OLARAK GÖREN YÖNETICILERIN ORANININ % 95 ’ I BULDUĞUNU GÖSTERIYOR .
gibi gözüküyor . Thomson Reuters için yapılan bir araştırmaya göre uyum programının etkinliğini şirketin performansı için çok önemli bir faktör olarak gören yöneticilerin oranı % 95 ’ i bulurken aynı yöneticiler eğitim performansının idealden çok uzak olduğu konusunda da hemfikir gözüküyorlar . Bu performans eksiğini ise şu üç sebebe başladıklarını görüyoruz : 1 ) Yöneticilerin % 32 ’ si çalışanların uyum eğitimlerinin faydasına olan inancının eksikliğinden yakınıyor 2 ) Yöneticilerin % 16 ’ sı uyum eğitimi bütçesinin yetersizliğine vurgu yapıyor 3 ) Yöneticilerin % 14 ’ ü ise uyum departmanının şirketin idari fonksiyonları üzerindeki etkisinin azlığını gündeme getiriyorlar . Amerika ’ dan Asya-Pasifiğe kadar uzanan geniş bir yelpazedeki küresel şirketlerin uyum ve İK yöneticileri ile Türk şirketlerin uyum yöneticilerinin dertlerinin aynı olduğunu açıkça görüyoruz .
29