INmagazine Sayı 23 Etik ve İtibar Derneği Etik ve İtibar Derneği | Page 28

DOSYA
26 eden birimler ” olarak tanımlanmaktadır . Hükümde yer alan “ bağımsız karar verebilen ” kıstası doğrultusunda hizmet ( iş ) akdi uyarınca bir şirkete ya da kuruma bağlı olarak çalışanlar teşebbüs tanımının kapsamının dışında tutulmuştur . Buna karşılık , bu durum gerçek kişi teşebbüslerin olamayacağı şeklinde algılanmamalıdır . Nitekim , Rekabet Kurulu ’ nun birçok kararında gerçek kişiler , “ gerçek kişi teşebbüs ” sıfatları ile soruşturmaya taraf olmuşlardır . 10 Bu demek olmaktadır ki çalışan olarak değerlendirilmeyen üçüncü taraf gerçek kişiler teşebbüs olarak rekabete aykırı fiillerden dolayı sorumlu tutulabilecek ve kendilerine ceza verilebilecektir . Toplu sözleşme ve pazarlıklar hususunda ise Rekabet Kanunu ’ nun ilgili 3 . Maddesi ’ nin gerekçesinde “ Kuşkusuz , toplu pazarlık esasının kabul edildiği emek piyasası bu tanımın dışındadır ” ifadeleri yol gösterici olmaktadır . 11 Nitekim , 2 Ocak 2020 tarihli ve 20-01 / 3-2 sayılı Rekabet Kurulu Kararı ’ nda “ işgücü pazarındaki eylem ve anlaşmalar ile mal ve hizmet piyasalarındaki rekabetin dolaylı olarak engellenmesi de mümkündür ” denilmiş ve devamında madde gerekçesinde toplu pazarlık hususuna ilişkin kanun koyucu tarafından yapılan vurgunun toplu iş sözleşmeleri , sendikalar gibi kurumların rekabet hukuku uygulamalarına konu edilip edilemeyeceği tartışması açısından önem taşıyabileceği belirtilmiştir .
4 . Değerlendirmeler Komisyon tarafından , görüş , öneri ve değerlendirmelerin kabul edildiği 5 Mart 2021 ve 28 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki süreç içerisinde , büyük bir çoğunluğunu gerçek kişiler oluşturmakla birlikte çeşitli kesimlerden toplam 310 görüş yazısı Komisyon ile paylaşılmıştır . Komisyon ile paylaşılan gerçek kişi görüşlerin önemli bir bölümünü uzaktan çalışanlar ve Komisyon ’ un bu adımını olumlu değerlendirenler oluşturmaktadır .
Avrupa iş dünyası temsilcileri ise bu düzenlemenin rekabet hukuku kaygılarına yoğun baskı yapmakta ve özetle ; n İlişkinin her iki tarafının da rekabet hukuku bağlamında “ teşebbüs ” olduğu dikkate alındığında , bağımsız çalışan ve işveren arasında ve bu kapsamda bir ilişkiden söz edilemeyeceği , n Bağımsız Çalışanlar ’ a ilişkin genel bir tasniflendirme yapılmasının hatalı olacağı ; ilgili kişilerin çalışma faaliyetlerinin düzeyi ve sıklığı , ana gelir kaynakları olup olmadığı ve farklı işlerde çalışma durumları gibi farklılıkların bulunduğu , n Bağımsız Çalışanlar arasında fiyat tespitine ilişkin anlaşmaların TFEU , Madde 101 ’ de 12 yer verilen kartel yasağı kapsamında ele alınmasının gerektiği , n Bağımsız Çalışanlar ve işçiler arasındaki farklılıkların üye devletlerin kendi iç hukuk düzenlemelerine bırakılması gerektiği , n Bu hususa ilişkin Avrupa Birliği genelinde , tüm Üye Devletler ’ in önceliklerine ve değerlnedirmelerine uygun tek kalıp bir çözümden söz edilemeyeceği , n Komisyon tarafından atılacak her adımın ve ifadenin , kanuni belirlilik ilkesi kapsamında , belirsizliğe yol açmayacak şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği , değerlendirmelerini içerir doğrultusundaki görüşlerini Komisyon ile paylaşmışlardır .
E-PAZARYERLERI HER YIL NEREDEYSE KATLANARAK BÜYÜYOR . DAHA ÇOK SAYIDA INSANIN DÜZENLENMEMIŞ RISKLERI ÜZERINE ALARAK BIR PLATFORM BÜNYESINDE ÇALIŞACAĞI GÜNLER BIZLERI BEKLIYOR . HENÜZ AKLIMIZA GELMEYEN ÇALIŞMA FORMLARI DA ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE BU KERVANA KATILACAKTIR .