INmagazine Sayı 22 Etik ve İtibar Derneği | Page 41

Gezegenimiz , sürdürülebilirliği için tutunacak yeni bir dal arıyor . Kontrolsüz nüfus artışının sadece ait oldukları ülkelerde değil , yakasında “ zengin ” etiketi olan tüm ülkeler için her anlamda tehdit olduğunu pandemi ile bir kez daha anladık . Yoksulluğun içindeki açlık , sağlık ve bunlara bağlı tükenmişliğin çözüm için çalacağı ilk kapılar arasında zengin ülkeler var . Nitekim Orta Doğu ve Afrika başta olmak üzere , ölümleri pahasına göçe zorlanan milyonlarca insan çok daha büyük çaptaki kitlesel göçlerin habercisi . Başta su ve ekilebilir tarım alanlarının daralıyor olmasından kaynaklanan gıda krizlerine yoksullar zaten alışık . Ama musluğu çevirdiğinde ne zaman suyun geleceğini bilmeyen Batılı ülkelerinin halkları için bu “ kabul edilemez !” Mart 2021 ’ de ABD ’ nin Teksas eyaleti genelinde yaşanan , iklim krizinin bir provası olan elektrik ve su kesintilerinin yol açtığı şaşkınlık , süper gücün bile üstesinden gelemeyeceği bir şeyler olduğunu ortaya koyuyordu .
Yeni küresel örgütler kaçınılmaz .
Bugünün Birleşmiş Milletleri , Uluslararası
Para Fonu , Dünya Bankası
gibi raf ömrü dolmuş kurumların
yerine iklim krizi ve küresel ısınmanın
temel sorunları ile baş etmek
için küresel ölçekte devinim yaratacak
yepyeni kurumlara ihtiyaç var .
Yeni küresel örgütler kaçınılmaz . Bugünün Birleşmiş Milletleri , Uluslararası Para Fonu , Dünya Bankası gibi raf ömrü dolmuş kurumların yerine iklim krizi ve küresel ısınmanın temel sorunları ile baş etmek için küresel ölçekte devinim yaratacak yepyeni kurumlara ihtiyaç var .
Hisse senetlerinin bir anlamının kalmadığını , hatta geleceğimizi karartan enstrümanlar olduğunu düşünebilmeliyiz .
Pandeminin ilk aylarında Enerji - Su ve Tohum Bedava Olursa diye bir yazı yazmıştım . İlgilenenler yazının tamamını blogumdan okuyabilirler . 8 Özetle şöyle demişim :
“ Rüya bu ya ! Suyun , enerjinin ve atalık tohumların “ bedava ” olduğu bir dünyada yaşıyoruz . Bunların kim tarafından nasıl yönetileceği , yatırımların nasıl yapılacağı , insanların faydasına nasıl sunulacağı ile ilgili konuların “ şimdilik ” üzerinde durmuyoruz . Ama su , kullandığımız her türlü enerji ( tren , otobüs , uçak , araba gibi ulaşım araçlarının tamamı zaten ya elektrikli ya da güneş enerjisi ile çalışıyor ) ve daha önemlisi sağlıklı beslenmenin ana girdisi olan tohum , bitki ve ağaç fidanları bedava !
Rüya dedik ya , üstelik sağlık hizmetleri , ilaç da bedava !
39
GSMH türünden büyüme masalları ile aslında “ küçüldüğümüzün , yoksullaştığımızın ” göstergesi olan bu gelişmeler , Tim Jackson gibi yeni vizyoner gelecek tasarımcılarına daha fazla kulak vermemiz gerektiğini de ortaya koyuyor .
Son zamanlarda hem yazılarımda hem konuşmalarımda , bu fikirleri destekler yaklaşımlar paylaştım . Belki “ ben daha önce söylemiştim ” gibi algılanabilir ama yine de bir göz atalım :
Eski model düşünmeyi bir kenara bırakmalıyız .
Karbon ayak izi , su , plastik ayak izi söylemlerini aşmalıyız .
Daha radikal metrikler bulmalıyız . Mutluluk Endeksi bir başlangıç oldu ama yeterli değil .
Döngüsel ekonomi felsefesini evin içinde başlatmalıyız .
Bir avuç spekülatörün oyun tahtası olan borsaları hayatımızdan çıkarabilmeliyiz .
Şirketlerin çok büyümesine izin vermemeliyiz .
Küresel tek para birimine geçebilmeliyiz .
WIKIPEDIA toplumuna dönüşebilmeyi düşünebilmeliyiz . 6
Heykeltraşların vergi rekortmenleri olabileceği toplumlara dönüşebilmeliyiz . 7
Ahlaksız bilimi dışlamalıyız .
Adaleti , gerçek anlamda toplumsal yaşamın omurgası yapabilmeliyiz .
Tarımda yerel üretimi tetikleyecek işleri yapmalıyız . Binlerce yıllık doğa ve tarım bilgisini koruyabilmeli , bir sonraki nesillere aktarabilmeliyiz . Açlığın önüne önce yerelde geçebilmeliyiz .
Bir sonraki bölümde tüm dünyanın “ Wikipedia ” toplumuna dönüştüğünü görüyoruz . Yani üretime herkesin ücretsiz katkı sağladığı , üretimin yine ücretsiz paylaşıldığı bir toplumsal yaşam ! Para ?
Onun da çözümünü bulmuşuz : Var olan tüm paralar kalkmış ! Bir tek para dolaşıyor sanal ortamda . Karşılığı nüfusla ilişkilendirilmiş . Bir ülkenin nüfusu ne kadar azsa bu paranın değeri orada o kadar daha değerli .”
Masallar uyumak içindir . Uyandığımızda ise gerçeklerle yüzleşiriz . GSMH masalından bir türlü uyanamıyorsak henüz gerçeklerle buluşamamışız demektir . 15 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg dürtüyor , uyandırmaya çalışıyor , iklim krizi gerçeği ile buluşturmaya çalışıyor hepimizi . Çok geç olmadan uyansak bari !
Bu yazıda kullanılan görseller www . shutterstock . com sitesinden alınmıştır .
6 http :// www . salimkadibesegil . com / tr / 2021 / 03 / 15 / anlamli-sirket-olmak-sosyal-fayda-yaratmak-veya-wikidepia-toplumuna-donusmek /
7 http :// www . salimkadibesegil . com / tr / 2010 / 10 / 03 / heykeltraslari-vergi-rekortmeni-olan-bir-ulke-olsa-idik /
8 http :// www . salimkadibesegil . com / tr / 2020 / 04 / 23 / enerji-su-ve-tohum-bedava-olursa /