INmagazine Sayı 21 Etik ve İtibar Derneği | Page 57

Kripto Para Piyasasında Denetim ve Kontrol
Hukuki Altyapının Oluşturulması
Avrupa Birliği ülkelerinin de aralarında bulunduğu birçok ülkede kripto varlıklara ilişkin hukuki bir alt yapı ve düzenleme bulunmamaktadır . Ancak yasal zeminde bir tanımlama yapıldıktan sonra denetim kapsamına alınması beklenmektedir . Yine de bu konuda çalışmalar devam etmekte olup gelişmeler yaşanmaktadır .
Etkin Siber Güvenlik Önlemleri Oluşabilecek siber saldırılar için iyi yönetilen siber güvenlik altyapısı kritik önem taşımaktadır . Hem bireysel kullanıcılar hem de kurumlar ve hizmet sağlayıcı şirketler için hesaplarının korunması ve güvenli işlem yapılması önceliklidir .
Karmaşık şifreler kullanmak , iki adımlı kimlik doğrulama kullanmak , donanım cüzdan sahibi olmak alınabilecek bireysel kapsamda önlemler iken , hizmet sağlayıcılar açısından daha kapsamlı önlemler bulunmaktadır .
Güvenlik sertifikası ile koruma sağlamak
, genel sistem güvenliği oluşturmak , hesap güvenliğini korumak gibi dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır .
En iyi güvenlik uygulamaları için rehberlik sunmak adına ISO 27001 bilgi standartlarını tamamlayıcı bir şekilde “ CryptoCurrency Security Standard ” ( CCSS ) adı verilen güvenlik standartları bulunmaktadır .
Global Regülasyonlara Uyum Sağlamak OECD bünyesinde yer alan “ Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü ( Financial Action Task Force - FATF )” isimli kurum nezdinde 21 Haziran 2019 tarihinde yayınlanan Travel Rule-Seyahat Kuralı ’ na göre “ Kripto para pazarlarında kara para aklama ve terörizm finansmanı ile mücadele politikası ” başlıklı doküman ile birlikte kripto para transferlerine takip zorunluluğu getirilmesi gündeme gelmiştir . Bu sebeple kripto para alım satım platformları , kripto paraların denetime tabi olduğu ( sayısı her geçen gün artan ) ülkelerde faaliyet gösterebilmek için “ Seyahat Kuralı ” politika dokümanında belirtilen kriter ve önceliklere uyumlu , kripto para
gibi enstrümanları takip edebilen ve bunu geleneksel finans sisteminin uyarı mekanizmaları ile birleştirebilen yazılım ürünlerini kullanmak zorunda kalmaktadır 11 .
Kontrol Prosedürleri Uygulamak Türkiye ’ deki kripto para alım satım platformları lisanslanarak denetime tabi olmaları durumunda bu platformlardan bilgi toplayan kamu kurumları , tüm sektörü ve şüpheli işlemleri denetleyebilir konuma gelecektir . Var olan finans sistemindeki düzeni değiştirmeye aday bir sistem olarak ortaya çıkmış olsa da zaman zaman kişilerin mağduriyetine sebebiyet vermesi ve denetimsiz bir sistemde ilerliyor olması , regülasyon ihtiyacını daha sık gündeme getirmektedir .
Kripto para alım satımına aracılık eden , saklama ve takas hizmeti veren servis sağlayıcılarının birer finans kuruluşu statüsünde değerlendirilmesi ve denetlenmesi , kripto paraların güvenle alınıp satılabilmesi ve saklanabilmesi açısından gereklidir . Kontrol konusunda en büyük görev kripto para borsasında faaliyet gösteren platformlara düşmektedir . Kontrol sağlamak adına iki politika uygulanmaktadır :
55
KYC ( Know Your Customer ) -Müşterini Tanı ve AML ( Anti-Money Laundering ) Kullanıcıların üye olurken KYC ( Müşterini Tanı ) politikası kapsamında sisteme dahil edilmesi önem arz etmektedir . Bu kapsamda kimlik doğrulama için birtakım belgeler ( Kimlik no ., adres , e-posta , telefon no . vb .) istenebilmektedir . Kripto para borsalarının çoğunda KYC ve AML politikaları uygulanırken , bazılarında daha gevşetilmiş olarak uygulanmakta bazılarında ise hiç uygulanmamaktadır . İlerleyen zamanlarda kripto para dünyasındaki yasal tanımlama ve yükümlülükler netleştikçe etik ve uyum çerçevesi kapsamı için de daha net bir yol haritasının ortaya çıkması beklenmektedir .
Bu yazıda kullanılan görseller www . shutterstock . com sitesinden alınmıştır .
11 Hukuk , Düzenlemeler ve Kamu İlişkileri Çalışma Grubu , “ Kripto Para ve ICO Raporu ”, Türkiye Bilişim Vakfı , Mayıs 2020 , s . 77 ( Erişim Tarihi : 23.11.2020 )