ETİK
6
COVID-19 bizi bütünleştirdi mi ayrıştırdı mı ?
Gün + Partners
COVID-19 bizi şaşkına çevirdi , sarsıldık , dünyada her şeyi kontrol edemeyeceğimizi anladık ve belki de çaresiz hissettik . Peki o kadar veri ve bilgi içerisinde yaşarken adım adım gelen bu pandeminin seslerini duyamaz mıydık ? Bu kadar mı hazırlıksız yakalanacaktık ? Sürecin böyle devam edeceğini bu kadar mı tahmin edemezdik ?
Ercan Kesal ’ ın dediği gibi belki de bu durum , çağımızın hastalığı olan “ uzmanlaşmanın ” bir sonucu olarak bütünü göremememizden kaynaklanıyordur . Gezegendeki bir parçayız , evet önemli bir parçayız ama diğerlerini unuttuk mu ? Etrafımızda olan bitenden bu kadar mı uzaklaştık ? COVID-19 bizi birleştirdi mi ayrıştırdı mı ?
Görsel www . shutterstock . com sitesinden alınmıştır .
Tarihteki büyük sosyal olayların aslında toplumu bir araya getirmesi beklenir . Doğal afetler , savaşlar , salgın hastalıklar , yani hepimizin artık dilinden düşmeyen mücbir sebepler varken toplumların kenetlenmesini bekleriz , isteriz . Mart 2020 ’ den beri içinde olduğumuz pandemi sürecinde kısa vadede toplumların bir araya geldiğini gördük . Devletler -finansal güçlerine göre değişen oranda- halklarına destek oldular . Sonrasında ise kısa vadedeki bu toplumsal birleşme orta vadede bizi sanki derin bir yalnızlığa itti .
Bu yıl “ 2020 artık bitsin !” dedirten bir sürü olay yaşadık , yaşamaya devam ediyoruz . Bu olayların birçoğu bize toplumların çeşitliliğe tahammülünün ne kadar az ve “ ötekini ” kapsamaktan ne kadar uzak olduğunu gösterdi . Kısa bir 2020 turuna çıkalım .
2020 yılında “ çeşitlilik ve kapsayıcılık ” konusunda en sarsıcı gelişmenin pandeminin tam ortasında Amerika Birleşik Devletleri ’ nde ( ABD ) George Floyd ’ un öldürülmesi ve akabinde başlayan “ Black Lives Matter ” protestoları olduğu söylenebilir . ABD ’ nin gelmiş geçmiş en büyük toplumsal hareketi olarak kabul edilen protestolar , sistematik ırksal eşitsizliğin ne demek olduğunu , “ yeni normalde ” eşitlik , çeşitlilik ve kapsayıcılığın yeniden tanımlanması gerektiğini gösterdi .
Öte yandan , ABD ’ de açıklanan verilere göre koronavirüs yüzünden hayatını kaybedenler arasında Afrika kökenli Amerikalı siyahilerin ve Latin kökenlilerin oranının daha fazla olduğu belirtildi . Basına yansıyan açıklamalarda oranlar