INmagazine Sayı 20 | Page 26

RÖPORTAJ

Etik iş yapma , tüm şirketlere sürdürülebilir büyüme ve kârlılık olarak geri dönüyor .

Röportaj : Alper Alptekin
Dünyanın en köklü petrol ve doğalgaz şirketlerinden biri olan Socar Türkiye ' nin İç Denetim ve Uyum Grup Direktörü Alper Alptekin ile şirketinin etik ve uyum konularında bugüne kadar aldığı yolu , hem de bundan sonrası için yapılması planlananları konuştuk .
24
SOCAR Türkiye ’ nin iş etiğine bakış açısı nedir ?
SOCAR Türkiye , tüm projeleri tamamlandığında 19,5 milyar dolara ulaşacak yatırım ve 5.300 kişilik istihdam ile Türkiye ’ nin en büyük doğrudan dış yatırımıdır . Elbette teknik olarak bu bir dış yatırım ancak bizler her zaman bir millet iki devlet söylemi çerçevesinde SOCAR Türkiye ’ yi bu ülkenin en önemli değerlerinden birisi olarak görüyor ve bu değere yakışır şekilde hareket etmeye çalışıyoruz . Bu bilincin getirdiği sorumlulukla iş etiği , tüm faaliyetlerimizin temelinde yer alıyor . “ SOCAR Türkiye ’ nin kurumsal değerleri olan Güven , Kapsayıcılık , Verimlilik , Çeviklik , Tutku ve Yükümlülük , aslında tam olarak iş etiğine bakış açımızı yansıtıyor ” diyebilirim . İş etiği uygulamalarının yerleştiği bir şirkette çalışanların , tedarikçilerin , müşterilerin ve tüm paydaşların o şirkete saygı ve güven duyacağını düşünüyoruz . İş etiği kurallarımızı herkese eşit uyguluyoruz ve iş etiğinin çalışanlar arasında eşitliğin sağlanmasında büyük rol oynadığını düşünüyoruz . İş etiği uygulamalarımızda çeviklik ve verimlilik değerlerimize uygun hareket ediyoruz . Burada dikkat çekmek istediğim bir husus var ; çeviklik özellikle etik ile birleştiğinde bazen yanlış bir algı oluşabiliyor . Bizim için çeviklik , etik kurallarımızdan taviz vermeden onları iş uygulamalarının içine proaktif bir şekilde yerleştirmek ve mümkün olduğunca otomatize ve operasyonalize edilmiş etik süreçleri ile karar vericilere hızlı , kaliteli ve doğru çıktı vermek , yani verimli olmak anlamına geliyor .
SOCAR Türkiye ’ nin etik ve uyum faaliyetleri hangi konular üzerinde yoğunlaşıyor ? İş etiği konusunda ne gibi yeni girişimler ve projeler üzerinde çalışıyorsunuz ?
Etik ve uyum faaliyetlerimiz rüşvet ve yolsuzlukla mücadele , ticari taraf etik durum değerlendirmesi , çıkar çatışmaları , Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ( KVKK ) uyumu ana başlıklarında toplanıyor .
Çeviklik ve Verimlilik değerlerimizle uygun olarak faaliyetlerimizi mümkün olduğunca otomatize etmeye ve akıllı sistemler kullanmaya çalışıyoruz . Örneğin geçtiğimiz aylarda tamamen şirketimizin iç kaynaklarını kullanarak devreye aldığımız bir robotik sistem ile ticari taraf etik durum değerlendirmesi sürecinin yaptırım listeleri kontrolü aşamasını otomatize ettik . Ayrıca belirli parametreler içinde kalan ticari taraflar tamamen robotik süreçle kontrol edilip onaylanıyor ve böylece tedarikçi veya müşteri için bizden onay bekleyen iş birimlerine çok hızlı bir şekilde geri dönüş sağlanmış oluyor .
KVKK alanında da otomasyon sağlanması ve kullandığımız sistemlerle bütünleşmiş bir yapı kurulması için bir projemiz bulunuyor . O projenin de ilk aşaması tamamlandı , 2021 yılında da kalan kısmın tamamlanmasını planlıyoruz .
Bunların yanı sıra SOCAR Türkiye genelinde devam eden ve süreçlerin geliştirilmesi ile ilgili tüm IT projelerine muhakkak dahil oluyoruz ve daha tasarım aşamasında kendi kontrol ve süreçlerimizi kurulan sistem içine entegre ediyoruz .
Ayrıca bu yıl etik kodumuzu güncelle-