Bu yazıda kullanılan görseller www . shutterstock . com sitesinden alınmıştır .
8
2020 yılında “ çeşitlilik ve kapsayıcılık ” konusunda en sarsıcı gelişmenin pandeminin tam ortasında Amerika Birleşik Devletleri ’ nde ( ABD ) George Floyd ’ un öldürülmesi ve akabinde başlayan “ Black Lives Matter ” protestoları olduğu söylenebilir .
yansıttığına dair inanç her geçen gün azalıyor . Öte yandan , Türkiye ’ deki azınlıkların hastalığa yakalanma oranının ve tedaviye ulaşmadaki fırsat eşitliğinin nasıl olduğu tam olarak bilinmemekte . Dolayısıyla Amerika ’ daki gibi bir analiz yapmak maalesef mümkün değil .
Eğitim alanında ise uzaktan eğitimin başlamasıyla azınlık ya da toplumun dar gelir seviyeli kısmının dijital yoksunluktan daha fazla etkilendiğini , bu bağlamda toplum içindeki farklı kesimler arasındaki makasın daha da açıldığını gördük . Ancak bu farkı sadece bilgiye erişimdeki fırsat eşitsizliğiyle sınırlı görmemek gerekir . Bu konuyla ilgili Psikiyatrist Doktor Yankı Yazgan 21 Eylül 2020 tarihli “ Pandeminin kaybedeni çocuklar olmamalı ” başlıklı yazısında şöyle diyor : “ Eşitsizlik okulların açık olduğu koşullarda da mevcuttu ; uzaktan eğitim bu eşitsizliğe bağlı çatlağı derinleştirdi , genişletti . Eşitsizlik sadece internet , tablet vb . erişim olanaklarındaki eşitsizlikle sınırlı değil . Eşitsizliğin yoksulluk ve yoksulluk tarafındaki çocukların evlerinin beslenme ve barınma zorlukları , ev içi şiddet gibi problemleri daha fazla taşıması nedeniyle okuldan yoksun kalma , ev ortamının problemlerinden uzaklaşma şansını da kısıtlamakta .” 3
Salgın döneminde raporlanan şiddet olayları , kadına yönelik şiddetin yanı sıra hane içi şiddetin de artma eğiliminde olduğunu gösterdi . Bunun üzerine Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ’ ne (“ İstanbul Sözleşmesi ”) Taraflar Komitesi COVID-19 salgını sırasında İstanbul Sözleşmesi ’ nin uygulanmasına dair bildirge yayımladı 4 . Dünya salgın döneminde kadına yönelik ayrımcılığın nasıl engellenebileceğini tartışırken Türkiye ’ de İstanbul Sözleşmesi ’ nin imzalanmasını “ hata ” olarak niteleyenler oldu .
Hedefler İçin İş Dünyası Platformu ' nun Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu ( TÜRKONFED ), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği ( TÜSİAD ) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ( UNDP ) koordinasyonunda gerçekleştirdiği