INmagazine Sayı 18 | Page 46

KRİZ Görsel www . freepik . com sitesinden alınmıştır .
22 manın sonuçlarını göz önünde bulundurursak içinde bulunduğumuz kriz döneminin suistimalciler için nasıl fırsatlar yaratabileceğini kolaylıkla tahmin edebiliriz .
Strateji Değişiklikleri Yaşanan derin kriz ve gelir kayıpları , şirketlere COVID-19 döneminde ve sonrasında nasıl iş yapacaklarını düşündürüyor . Yeni iş yapma şekilleri , bazı şirketler için önemsiz seviyede kalırken bazıları içinse radikal ve stratejik değişiklikleri tetikleyecek . Stratejik değişim ise kuvvetle muhtemel şirketlerin süreçlerinde ve iç kontrol sistemlerinde birçok değişime neden olacaktır . Eğer süreçler ve iç kontrol sistemi , yeni iş yapma şekillerine uygun biçimde tasarlanarak veya revize edilerek strateji ile uyumlu hâle getirilmezse yine suistimalciler için eşsiz fırsatlar ortaya çıkabilir .
Örneğin ; Airbnb yönetimi , 2020 cirosunun 2019 yılının yarısından dahi daha az olacağını görmesi , seyahat kısıtlaması ve daha da önemlisi seyahat başladığında nasıl bir ortamda yapılacağını tahmin edememesi nedeniyle toplam 7.500 çalışanının % 25 ’ ini işten çıkarma ve işlerinde çok önemli stratejik değişiklikler yapma kararı aldı . Veya bazı restoranlarda sosyal mesafenin korunması ve virüs riskinin azaltılması için özel camlı bölümlerde müşteriye hizmet edilmesi veya masalarda müşterilerin arasına şeffaf bloklar konulması gibi yaratıcı çözümler üretildiği görülüyor . Değişimin olduğu şirket ister Airbnb gibi büyük ölçekli olsun isterse küçük ölçekli bir restoran , stratejik değişiklikler süreçlerde ve iç kontrollerde yapılandırılmazsa suistimallere karşı kırılganlık artabilir .
1930 ’ lu yıllardaki büyük buhranda işsizlik oranı 3 yaklaşık % 25 olan Amerika ’ da , Nisan 2020 döneminde 4 resmi veriler % 14,7 ’ yi gösterirken resmi olmayan verilere göre işsizlik oranı % 20 ’ dir .
Kriz Dönemlerinde Değişen İnsan Davranışları ACFE , iki yılda bir yaptığı araştırmada suistimal vakalarındaki suistimalciler tarafından sergilenen davranışsal kırmızı bayrakları inceliyor . 2020 raporunda vakaların % 42 ’ sinde “ gelirin üzerinde yaşam tarzı ”, % 26 ’ sında ise “ finansal zorluklar ” en önemli kırmızı bayraklar olarak belirlenmiş . Ayrıca suistimalcilerin % 61 ’ i suçlarını işlerken mali sıkıntı belirtileri gösterirken , % 30 ’ u suçu işlerken işleri ve tazminatları konusunda endişe taşıyor . 5
Bu kriz ile hem şirketlerin hem de bireylerin gelir seviyelerinin düşeceği kesin . 1930 ’ lu yıllardaki büyük buhranda işsizlik oranı yaklaşık % 25 olan Amerika ’ da , Nisan 2020 döneminde resmi veriler % 14,7 ’ yi gösterirken resmi olmayan verilere göre işsizlik oranı % 20 ’ dir . Türkiye ’ de Mart ayında açıklanan resmi işsizlik oranı % 13,7 6 ancak resmi olmayan verilere göre bu oranın daha yüksek olduğu bilinen bir gerçek . İşini kaybetmeyen çalışanların maaşlarının da krizin uzun sürmesi durumunda şirketlerin yaşadığı ekonomik zorluklardan dolayı düşmesi olası . Rekor seviyede artan işsizlik ve iş hayatının ne zaman normale döneceğine ilişkin belirsizlik , suistimal yapma baskısını oldukça yükseltecek ve daha önce yapılması uygun görülmeyen davranışların rasyonelleştirilmesi kolaylaşacaktır .
Bunun yanında gelir seviyesi üzerinde yaşama arzusu ve hırsı taşıyan açgözlü suistimalciler ise azalan gelirlerini kabullenmeyecek ve artan suistimal fırsatlarını değerlendirecektir .
Teknoloji ve Siber Güvenlik Özellikle evden çalışma modeline hızlı geçişle , teknolojik alt yapısı yeterli olmayan veya siber güvenlik riski taşıyan şirketlerde veri hırsızlığı artabilir .
3 https :// www . thebalance . com / unemployment-rate-by-year-3305506
4 https :// www . bbc . com / news / business-52591262
5 https :// www . acfe . com / uploadedFiles / ACFE _ Website / Content / covid19 / Importance % 20 of % 20Anti-Fraud % 20Efforts % 20Document . pdf
6 https :// www . aa . com . tr / tr / ekonomi / issizlik-rakamlari-aciklandi / 1772668