MAKALE
36
Sorumlu İş Davranışı Uygulamaları – Gönüllülükten Zorunluluğa
Yazar : Onur Ataoğlu
Sorumlu İş Davranışı son yıllarda bilinirliği ve önemi giderek artan bir kavram . Gerek bu alandaki uluslararası düzenlemelerin güçlenmesi , gerekse bu düzenlemelerin yerel mevzuat ve uygulamalara adapte edilmesi , sorumlu iş yapma anlayışının şirketlerce benimsenmesini gerekli kıldı .
Tabii öncelikle sorumlu iş davranışı yaklaşımı konseptini ve sınırlarını iyi tanımlamamız gerek . Şirketler , doğal olarak iş yaptıkları ülkelerde yürürlükteki yasalara uymakla yükümlüdürler . İş Kanunlarından vergilendirmeye , rekabetten çevreye her alanda ilgili mevzuat çerçevesinde faaliyet göstermek bir zorunluluk . Ancak sorumlu iş davranışı dediğimiz zaman , bu zorunluluk alanının da ötesine geçerek iş dünyasının bulunduğu topluma karşı sosyal yükümlülüklerine vurgu yapıyoruz .
Yasal zorunluluk alanının sınırları aşıldığında ise , doğal olarak gönüllülük kavramı ortaya çıkıyor . Şirketler için yasal zorunlulukların ötesinde faaliyet göstermek inisiyatiflerine kalmış bir seçenek . Hatta bu andan itibaren de etik ve itibar kavramlarının alanına giriyoruz . Şirketler , etik kodlarının gücüne ve itibarlarına ne kadar yatırım yapacaklarına da kendileri karar veriyorlar . Ne de olsa , etik ve itibar da birer maliyet unsuru ve şirketlerin kimliği , misyon ve vizyonları ile doğrudan bağlantılı konular .
Bu yüzden , sorumlu iş yapma anlayışı gönüllülük ve tercihe bağlı bir konu ve şirketlerin ne kadar sahiplenip geliştireceğine kendilerinin karar verdikleri bir alan . İdi , şimdiye kadar . Ancak artık sorumlu iş yapma anlayışının giderek standart-