Infoblad Belseelse Trappers februari 2017 | Page 10

De verzekering geldt voor alle clubactiviteiten( ook nevenactiviteiten zoals de bbq, het ledenfeest, een infoavond, …) en voor vrijwillige medewerkers aan deze activiteiten, zelfs al zijn ze geen lid van de club( bijv. helpende partners of kinderen), dit alles conform met de vrijwilligerswet. Sportievak biedt daarnaast hulp en advies voor allerlei administratieve zaken waar de aangesloten clubs mee te maken krijgen( verzekering, vzw-wetgeving, subsidieaanvragen, …). De proecdures voor ledenadministratie en aansluiting zijn aangepast en vereenvoudigd. Vandaar dat we vanaf nu ook vragen om het rijksregisternummer te noteren op het aansluitingsformulier. Verder organiseert Sportievak ook sportkampen, bijscholingen, promotionele ondersteuning bij organisaties, enzovoort, maar dit is wellicht voor ons minder van belang. Op www. sportievak. be kan je alles nalezen. Jan Van Haute helpt je graag verder als je nog specifieke vragen hebt over Sportievak en / of de verzekering.
Zorg ervoor dat je bij een ongeval steeds Jan verwittigt en heb binnen de 5 dagen de ingevulde verzekeringsformulieren bezorgt.
Clublokaal Vanaf dit seizoen is de cafetaria van sporthal‘ De Klavers’ ons clublokaal. Alle ritten vertrekken hier en komen hier weer aan. Uitzonderingen hierop worden tijdig meegedeeld( bijv. voor de seizoensstart is de plaats van afspraak de parochiezaal). Zorg ervoor ten laatste 5 minuten voor de start van een rit aanwezig te zijn en het controleblad te tekenen. Wacht hiermee niet tot de laatste minuut, want onze chauffeurs moeten nog naar de volgwagen kunnen gaan zodat we stipt om 9 of 13 uur kunnen vertrekken. Bij een later vertrek riskeren we ook enkele minuten stil te staan voor de overweg aan het station.
Verkeersreglement grote groepen Het Belgische verkeersreglement verplicht groepen fietsers van meer dan 50 deelnemers om een begeleidende wagen voor en achter de groep te hebben. In het verleden gebeurde het af en toe dat we deze limiet overschreden, maar negeerden we deze verkeersregel. Voortaan zullen we om toch in regel te zijn de groep opsplitsen indien er meer dan 50 deelnemers zijn aan een rit. De eerste helft van de groep vertrekt 30 tot 60 seconden voor de rest van de groep. De volgwagen blijft bij het tweede deel. Vermits de meeste van onze ritten waar we riskeren meer dan 50 deelnemers te hebben richting Nederland gaan, en het Nederlandse verkeersreglement geen specifieke regels heeft over groepen fietsers, zal na het overschrijden van de grens de eerste groep het tempo licht laten zakken zodat beide groepen weer samensmelten. Vermits deze samensmelting tot stand zal komen voor de gedeeltes‘ vrije snelheid’ hoeft niemand bij de start te dringen om een plaatsje in de ene of de andere groep. Bij het weer binnenrijden van België zal de groep opnieuw gesplitst worden en met gelijk tempo richting Belsele fietsen. Het is geenszins de bedoeling dan de ene groep de andere probeert los te rijden of in te halen of het tempo op te drijven. Het splitsen van de groep zorgt er niet alleen voor dat we reglementair in orde zijn, het moet ook de veiligheid in het verkeer ten goede komen. Het gebeurt al te vaak dat automobilisten verrast worden door de lengte van het peloton wanneer ze ons proberen in te halen. Een kleinere groep moet inhaalbewegingen makkelijker en veiliger laten verlopen en bijdragen aan een betere verstandhouding tussen de verschillende verkeersdeelnemers. Het bestuur rekent erop dat iedereen meewerkt aan dit experiment. Op de maandelijkse bestuursvergaderingen zal alles voortdurend geëvalueerd worden, en zo nodig bijgestuurd. Veiligheid ligt ons allen nauw aan het hart. Nog dit: zoals gezegd zullen we de maatregel alleen toepassen bij meer dan 50 deelnemers aan een rit. In praktijk zal dit wellicht hooguit een keer of 5 per jaar nodig zijn.
Programma 2017 De basis van kalender is zoals steeds opgebouwd rond een tiental weerkerende oefenritten om 9 uur op zon- en feestdagen. Op zaterdagen komen regelmatig langere ritten aan bod. Ritten van 1 punt( tot 100 km), ritten van 2 punten( tot 150 km) en ritten van 3 punten( meer dan 150 km). Het schema waarin deze elkaar opvolgen is dit jaar aangepast zodat we iets meer lange ritten zullen rijden, om het verlies van de keuzeritten te compenseren. Vroeger was er de ene week een korte zaterdagnamiddagrit( tot 100 km), de week nadien een lange van 2 of 3 punten. Dit jaar komt er de week na een korte zaterdagrit( 1 punt) een middellange rit( 2 punten) en nog een week later een lange rit van 3 punten. Daarna beginnen we weer van vooraf aan