Hij is een fenomeen. Een provocatieve designer die na zijn pensioen nog altijd invloed heeft in de modewereld. De Belgische mode-ontwerper Martin Margiela is de meest mysterieuze ontwerper uit de geschiedenis. In 1988 richt hij samen met zijn zakenpartner Jenny Meirens het modehuis Maison Martin Margiela op. Het avant-garde huis bestaat nog steeds. Margiela zelf is na de verkoop aan Renzo Rosso, bekend van Diesel, gestopt. Wat hem zo bijzonder maakt, is dat er maar één foto bekend is van de ontwerper. Niemand, buiten zijn familie en vrienden, weet hoe de befaamde ontwerper er heden ten dage uit ziet.
Visionair
Dit grote artikel van modejournaliste Milou van Rossum van het NRC is eigenlijk verplichte kost. Van Rossum zet een prachtig portret neer van de beroemde ontwerper en spreekt ook zeer goede ingelichte bronnen die allemaal een bijdrage hebben gehad in het succes van Margiela. In het verhaal wordt ook zichtbaar wat voor invloed deze man heeft op de huidige modewereld. Oud-leerling Demna Gvasalia zet zijn lijn door bij Vetements en Balenciaga.
Margiela is een visionair die zich niks aantrok van de gevestigde orde in de modewereld. Wanneer je dit artikel hebt gelezen, heb je een beeld van de ontwerper en waarom hij zo’n grote invloed nog steeds heeft. Je moet mode kunnen plaatsten en herleiden, dus is het zeker de moeite waard om daar even bij stil te staan als trendwatcher en journalist.
Provocatief
Omdat ik zelf ook modejournalist wil worden, zijn deze verhalen zeer goed leesvoer. Je krijgt een beter beeld. Door steeds meer te lezen blijkt die modewereld helemaal niet zo groot als je zou denken. Ik ben daarom ook blij dat Van Rossum niet alleen dit beeld voor mij helder maakt, maar ook een profiel maakt van iemand die ik adoreer om zijn provocatieve houding en design.
De minor richt zich ook op maatschappelijke ontwikkelingen. Net als de journalistiek. Daarom is het goed om dit verhaal en de andere verhalen over Margiela te lezen. Een aanrader is bijvoorbeeld een longread over de revolutionaire show van Margiela in 1989. In de bronnenlijst kan je het desbetreffende artikel van The Business of Fashion terugvinden.