HTML 1 Structura generală a unui document HTML(clone) | Page 4

1. Formularea problemei

Reţea de biblioteci “Libertate” este cea mai prosperă reţea de carți în oraşul tău. Dacă ai văzut o biblioteca “Libertatea” în sectorul tău, cel mai probabil că o să vezi şi a doua, şi a treia...

Întradevăr, cresc atît de repede, încît au reuşit să nu aibă o pagină personală în reţeaua Internet. Din această cauză nu este exclus cazul, că odată cumpărînd o cartei în “Libertate”, v-aţi întîlnit cu stăpînul reţelei de biblioteci...

4

Limbajul rețelei

Un singur lucru, de care ai nevoie pentru serviciul prosper în reţea, să te înveţi să vorbeşti în limbajul ei specific: HyperText Markup Language (Limbajul de marcare hipertextuală), sau prescurtat HTML. După lecţie dată o să poţi să vorbeşti în acest limbaj, aplicând un anumit stil. Dar după finisarea cursului o să vorbeşti în HTML, parcă te-ai născut în reţea!

Pentru a putea lucra in acest limbaj vom trece la invatare.

2. Documente HTML

Am menţionat deja că cele mai utilizate documente Web sînt documentele HTML. Cele mai apreciate caracteristici ale formatului HTML sînt: independenţa faţă de platformă (acelaşi document HTML este afişat asemănător de calculatoare diferite), referinţele, formatarea structurată. Referinţele simplifică esenţial navigarea printr-un document mare şi/sau prin mulţimea documentelor unui site. În calitate de referinţă poate servi un cuvînt, o frază, o imagine sau orice alt element al paginii Web.

Prima versiune HTML a fost lansată în 1989 (proiectată de Tim Berners-Lee✳). Chiar dacă unele programe de explorare nu recunosc toate cuvintele-cheie ale limbajului HTML, acesta rămîne a fi unul dintre cele mai utilizate şi mai moderne limbaje pentru elaborarea paginilor Web. Fişierele HTML sînt fişiere în format ASCII, deci pot fi create cu orice editor de texte. Fără a exagera, menţionăm că proiectarea unei pagini Web simple se realizează (după cum veţi vedea ulterior) foarte uşor.