9
3. Liste
Pentru organizarea structurată a informaţiei unui document html se pot folosi listele.
Deosebim:
a) liste neordonate;
b) liste ordonate;
c) liste de definiţii.
Listele neordonate se utilizează pentru a indica o succesiune fără o subordonare ierarhică.
• Pentru a specifica începutul şi sfîrştul unei astfel de liste, se utilizează etichetele <UL> şi </UL> (unordered list – „listă neordonată”).
• Orice element al listei este precedat de eticheta <LI> (list item – „element al listei”). Fiecărei dintre etichetele <UL>, <LI> i se poate ataşa atributul type, care poate lua una dintre următoarele trei valori: Circle, Square, Disc. Acest atribut specifică marcajul care precede fiecare element al listei.
Listele ordonate (se mai numesc liste numerotate) se încadrează între etichetele <OL>
şi </OL> (ordered list – „listă ordonată”). Ca şi în cazul listei neordonate, orice element al listei ordonate este precedat de eticheta <LI>. Atributul type al etichetei <OL> poate lua una din valorile: A, a, I, i, 1. Dacă atributul type nu este specificat, elementele listei vor fi numerotate cu cifre arabe.
Listele de definiţii se utilizează, de regulă, pentru organizarea glosarelor. Termenii unui glosar sînt listaţi în ordine alfabetică, fiecare fiind urmat de definiţia lui.
• Listele de definiţii se încadrează între etichetele <DL> şi </DL> (definitiînlist – „listă
de definiţii”).
• Fiecare termen al listei este precedat de eticheta <DT> (definitiînterm – „termen definit”), iar definiţia (descrierea) lui – de eticheta <DD> (definitiîndescriptiîn– „descrierea definiţiei”).
Observaţii:
1. Listele pot fi imbricate.
2. În interiorul unei liste sînt permise utilizarea etichetelor <P> şi <BR> şi a elementelor de formatare a textului.
3. O listă ordonată poate fi întreruptă pentru un text. În acest caz se folosesc două seturi de etichete OL>: una pentru prima parte a listei (pînă la textul inserat) şi alta pentru partea a doua (după text). În acest caz, etichetei <OL> din partea a doua a listei i se ataşează atributul start cu valoarea întreagă, care indică începutul numerotării.
Întrebări şi exerciţii
1.Cu ce scop se folosesc listele?
2. Ce tipuri de liste cunoaşteţi?
3. Numiţi etichetele utilizate pentru fiecare tip de listă.
4. Cum se specifică un element al unei liste?
5. Care sînt atributele acestor etichete şi ce valori pot primi acestea?
6. Creaţi o pagină Web care va afişa titlul „Disciplinele preferate” pe fundal bleu, de nivelul după care va urma o listă neordonată cu disciplinele respective. În calitate de marcaj se va folosi pătratul.