HR viesti 5/2021 | Page 36

KUVA : PEXELS
Osaamisen johtaminen ja monipuolisten oppimistilanteiden mahdollistaminen työpaikalla on tärkeää edelleen hybridityöskentelyn , eli fyysisen työpaikalla tapahtuvan työskentelyn ja etätyöskentelyn yhteismallin , aikana . Työnteon paikkariippumattomuus haastaa luonnollisia , oppimistilanteita , esimerkiksi toisilta oppimista , ja siten niiden varmistamiseen on syytä kiinnittää huomiota .
Oppimisen tarve työssä ei lopu , vaikka kasvokkaiset kohtaamiset vähenevät . Sen sijaan , tarpeen voida ajatella jopa kasvavan muuttuvien työskentelytapojen vaikutuksesta . Tyypillisesti oppiminen työpaikalla on monimuotoista – ja siitä tulee jatkossakin pitää huolta .
Osaamisen ja oppimiskulttuurin johtaminen on organisaation toiminta- ja kilpailukyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla . Suurin osa oppimisesta työpaikalla tapahtuu työtehtävien kautta , mutta oppimista tunnistetaan lisäksi esihenkilön ja työntekijän välisen kommunikaation , vertaisoppimisen tai vaikkapa palautteenannon ja perehdytyksen yhteydessä . Työpaikka tarjoaa myös tärkeitä oppimistilanteita muun muassa hiljaisen tiedon kannalta ns . luonnollisissa kohtaamisissa , kuten käytäväkeskusteluissa tai kahvihetkissä . Usein työpaikalla järjestetään lisäksi ajoittain muodollisia koulutustilanteita , joissa hankitaan esimerkiksi uutta substanssiosaamista ; tietoja ja taitoja työtehtävää ajatellen . Edelleen oppimista tapahtuu työpaikalla muun muassa harjoittelu- ja mentorointiohjelmien tai urapolkumahdollisuuksien kautta . Voidaankin siis todeta oppimisen olevan läsnä työssä ja työpaikalla kokonaisvaltaisesti .
Reflektio ja dialogi aikuisen oppijan perustarpeena – oli oppimisen paikka mikä tahansa Toisinaan oppiminen työpaikalla mielletään ainoastaan työnantajan järjestäminä , muodollisina koulutustilaisuuksina ja suorittavana opiskeluna . Koulutustilanteiden sijaan oppimisen painoarvoa olisi tärkeää suunnata tietoisesti ja systemaattisesti työssä enemmän toisilta oppimiseen , työtehtävien haasteellisuuden ja vaihtelevuuden varmistamiseen sekä itsenäiseen , työn reflektointiin – siis ajattelun aikaan . Aikuisen oppimisesta keskusteltaessa on ymmärrettävä sen olevan ammatillista kehittymistä laajempaa , kokonaisvaltaista kasvua . Tietotaidon ja substanssiosaamisen kerryttämisen lisäksi se on itsen toteuttamista , merkityksellisyyden vahvistamista , sosiaalista eheyttä , työllistettävyyttä ja aktiivista kansalaisuutta .
36 HR viesti 5 / 2021