ILMOITUS
JATKUVA OPPIMINEN ON AINOA KESTÄVÄ KILPAILUETU Työelämä muuttuu nopeasti – yritysten on panostettava enemmän osaamisen kehittämiseen
Muuttuva työelämä edellyttää uusia taitoja , ja organisaatioiden puuttuva osaaminen uhkaa muodostua jopa kasvun esteeksi . Miten yritykset ja HR-ammattilaiset voivat rakentaa oppimisen kulttuuria ja varmistaa yrityksen kilpailukyvyn nyt ja tulevaisuudessa ?
Työelämä muuttuu nopeammin kuin koskaan , ja monet aiemmin tärkeinä pidetyt taidot menettävät merkityksensä . Esimerkiksi tekoälyn arkipäiväistyminen ja osaajien niukkuus edellyttävät yrityksiltä muutosta . Organisaatioiden puutteellinen osaaminen rajoittaa niiden kasvua jo enemmän kuin pääoman saatavuus . Tämä asettaa meille HR-ammattilaisille haasteen : mitä osaamista tarvitsemme organisaatiossa nyt ja tulevaisuudessa ?
Monessa yrityksessä ollaan tilanteessa , jossa työntekijöiden nykyinen osaaminen ei vastaa organisaation tulevaisuuden tarpeita . Työntekijöiden näkökulmasta uramahdollisuuksien hahmottaminen yrityksen sisällä on haastavaa , eivätkä nykyiset tarjolla olevat tehtävät kiinnosta . Selkeän urapolun puuttuminen saa monet miettimään työpaikan vaihtoa . Työntekijät haluavat muutosta , mutta eivät välttämättä tiedä tarkalleen , mitä se voisi olla . Organisaatioiden tulisikin pystyä kuvaamaan näitä mahdollisuuksia yrityksen sisällä .
Oppiminen luo kasvua Meidän on siis ratkaistava , miten mahdollistamme kehittymisen olemassa oleville työntekijöille ja samalla säilymme mielenkiintoisina myös potentiaalisille uusille osaajille . Oppiminen on tässä avainasemassa , sillä se luo pohjan sekä yrityksen että yksilön kasvulle ja menestykselle . Mutta miten oppiminen on muuttunut ja millaisessa murroksessa olemme tällä hetkellä kasvun näkökulmasta ?
Yrityksen johdon tulee huomioida entistä paremmin oppimisen yksilölliset tarpeet ja samalla luoda muutostahtia vastaavia oppimisrakenteita . On tärkeää muistaa , että oppiminen ei rajoitu pelkästään muodollisiin koulutuksiin . Työarjessa tapahtuva ongelmanratkaisu ja työssä oppiminen muodostavat merkittävän osan oppimisesta . Parhaat tulokset saavutetaan silloin , kun oppiminen on sidoksissa työarjen todellisiin haasteisiin .
Eliisa Valkonen työskentelee Visma Finlandilla Country HR-roolissa sekä People and Culture Directorina kolmessa eri Visma-yhtiössä . Eliisalla on lähes 20 vuoden kokemus erilaisista henkilöstö- ja johtamistehtävistä .
Rakenna oppimisen kulttuuri Oppiminen on vahvasti myös organisaatiokulttuurinen asia . Yksi keskeinen piirre oppimisen kulttuurissa on tiedon jakaminen kollegoiden kesken ja työyhteisön yhteinen pyrkimys tekemisen parantamiseen . Tärkeää on myös , että oppiminen ei lähde ainoastaan HR : stä , vaan koko organisaatio kannustaa siihen .
Kun oppimista arvostetaan organisaatiossa korkealle , se heijastuu myös yrityksen strategiaan . Oppiminen on läsnä tavoitteissa ja palkitsemisessa . Lähijohtajille tarjotaan koulutusta , jotta he voivat käydä arjessa keskusteluja oppimiseen ja osaamiseen liittyen sekä tukea yksilöiden kasvua .
Tämä vaatii paljon meiltä HR-ammattilaisilta : tarvitaan helposti saatavilla olevia oppimismateriaaleja , kuten inspiroivia puheenvuoroja , kursseja ja webinaareja . Erilaiset kehityspolut yrityksen sisällä tulisi olla kuvattuna ja visualisoituna .
Jokaisella on päävastuu omasta oppimisestaan . Silti jos jätämme oppimisen ainoastaan työntekijöiden vastuulle , emme pysty hyödyntämään opittuja taitoja organisaation tasolla .
Yrityksen näkökulmasta voidaankin todeta , että organisaation jatkuva oppiminen on ainoa kestävä kilpailuetu . Kun oppimista tapahtuu sekä yksilö- että työyhteisötasolla , organisaatio pysyy markkinoilla kilpailukykyisenä ja menestyy myös tulevaisuudessa . n
Lisätietoja : www . visma . fi
34 HR viesti 4 / 2023