rice , Valio , Wörks ja moni muu . Mukana on myös pienempiä yrityksiä ja yhdistyksiä sekä ensimmäisenä kuntana Kempele .
” Hyvän mielen työpaikka -merkki on erinomainen väline kaikille työpaikoille . Merkin sivustolle on koottu tietoa ja vinkkejä mieliystävällisemmän työpaikan rakentamiseen ja merkki tarjoaa käytännöllisen kehyksen kehittämistyön tueksi ”, kertoo suunnittelija Sirpa Väänänen MIELI ry : stä .
” Hyvän mielen työpaikka -merkki soveltuu kaikille organisaatioille riippumatta siitä , missä vaiheessa mielenterveyden edistämistyössä ollaan menossa . Tunnustus on myös mainio tapa osoittaa , että organisaatiossa on sitouduttu huolehtimaan henkilöstön hyvinvoinnista ”, Väänänen jatkaa .
Merkin myöntää MIELI ry hakemusten perusteella . Tunnuksen saamisen edellytyksenä on suunnitelma toimenpiteistä , joilla kehitetään työpaikan mielenterveyden johtamista , mielenterveyttä edistäviä arkikäytäntöjä sekä tapoja tukea työntekijöiden mielenterveyttä erilaisissa elämäntilanteissa . Merkki myönnetään vuodeksi kerrallaan ja se on maksuton .
” Hyvinvoivat työntekijät ovat sitoutuneempia ja saavat enemmän aikaan . Mielenterveyden edistäminen on taloudellisestikin järkevää , sillä mielenterveyssyistä johtuvat poissaolot aiheuttavat merkittäviä kustannuksia ja tuottavuuden menetyksiä . Työntekijöiden psyykkinen hyvinvointi on organisaatiolle kilpailuetu ”, muistuttaa Sari Nuikki .
” Jokaisella työpaikalla on mielijalanjälki . Se kevenee tai kasvaa sen mukaan , miten työntekijät voivat . Mielijalanjälkeä keventämällä rakennamme kestävämpää työelämää ja parempaa tulevaisuutta kaikille ”, summaa Nuikki . n
Hyvän mielen työpaikka -merkin ® verkkosivut osoitteessa : https :// hyvanmielentyopaikka . fi /. Lisätietoja merkistä : Sirpa Väänänen , sirpa . vaananen @ mieli . fi tai 040 6791 501
Mielenterveyden edistäminen työpaikoilla kannattaa Mielenterveyden voimavarojen vahvistamisella vaikutetaan myönteisesti organisaatioiden menestykseen .
3 – 4 / 2021 HR viesti 47