HR viesti 3+4/2021 | Page 14

Minäkö keskiössä ? Tämäpä mielenkiintoista !
Olen juuri saanut tekemäni Strength Deployment Inventoryeli SDI-kartoituksen tulokset . Kyseessä on kommunikaatiotyökalu , jota hyödynnetään esimerkiksi tiimi- ja esihenkilötyöskentelyssä yhteistyön sujuvoittamiseksi .
” Noin 30 % ihmisistä sijaitsevat keskiössä . Heille tyypillistä on me-henkisyys , joustavuus ja tilanteisiin sopeutuminen . Kukaan ei kuitenkaan ole punainen tai sininen , vaan nämä ovat alueita , jotka motivoivat meitä ”, kertoo Positive Solutionsin Tom Suvanto .
Hän toimii vaimonsa Christinen kanssa perustamassaan yrityksessä coachina valmentaen yrityksiä , tiimejä ja johtajia . Yhtenä työkaluna coachingin lisäksi he käyttävät nykyaikaista , perustuvaan tutkimukseen nojaavaa SDI 2.0-kartoitusta .
Mikä minua motivoi ? SDI arvioi motiivejani ja vahvuuksiani kahdesta näkökulmasta : tilanteissa , joissa kaikki on hyvin ja konfliktitilanteissa . Ensin mainittuja käsitellään nk . motivoivan arvojärjestelmän kautta , joka esitetään kolmion muodossa . Se koostuu kolmesta eri päämotiivista : tulosorientoituneesta punaisesta , ihmiskeskeisestä sinisestä ja järjestelmällisyyttä kunnioittavasta vihreästä .
” Motivoiva arvojärjestelmä kertoo , missä suhteessa päämotiivit – ihmiset , tulokset ja rakenne – motivoivat sinua ja miten ne yhdistyvät silloin , kun kaikki on hyvin . Pisteesi sijoittuu keskiöön , mutta sinussa on myös vihreää ja puna-vihreää ”, Suvanto selostaa .
Minua siis motivoi keskiölle tyypillinen ihmisiin ja tilanteisiin sopeutuminen . Päämäärätietoisena ” oksat pois ” -ihmisenä olin odottanut punaisempaa lopputulosta , mutta tunnistan itsessäni myös tätä iloista värien sekamelskaa . Tunne vahvistuu tulosten läpikäynnin myötä .
Suvanto esittää erilaisia toteamuksia ja kyselee , josko ne tuntuvat tutuilta . Osallistanko ihmisiä ? Analysoinko tilanteita eri näkökulmista ? Huomaan nyökytteleväni . Tulokset myös ehdottavat perustellusti , että kanssani kannattaa ” olla avoin uusille ideoille ja mahdollisuuksille ”.
Huomaan pohtivani edellisen työpaikkani tapaamisia , joissa mukana oli hyvin erityyppisiä osallistujia : aikapaineen alla työskenteleviä juristeja , ylempää johtoa sekä asiaansa vihkiytyneitä tutkijoita . Mietin , miten ajoittain haastava projektiyhteistyö olisi sujunut , jos osapuolilla olisi ollut käytössään parempia apuvälineitä keskinäiseen kommunikointiin .
KUVA ; UNSPLASH
14 HR viesti 3 – 4 / 2021